Adıyaman Kızılcapınar Köyü, Atatürk Barajı kıyısında leyleklerin uğrak noktası

Adıyaman Kızılcapınar Köyü, Atatürk Barajı kıyısındaki Sitilce Mevkii'nde her ilkbahar gelen ve sonbaharda göç eden leyleklerin barınma ve beslenme noktası olarak biliniyor.

Yayın Tarihi: 04.06.2026 12:17
Güncelleme Tarihi: 04.06.2026 12:23

Adıyaman Kızılcapınar Köyü, Atatürk Barajı kıyısında leyleklerin uğrak noktası

Adıyaman Kızılcapınar Köyü, Atatürk Barajı kıyısında leyleklerin uğrak noktası

Adıyaman merkeze bağlı Kızılcapınar Köyü, uzun yıllardır leyleklerin barınma ve beslenme ihtiyacı için uğradığı bir nokta olarak dikkat çekiyor. Köy, Atatürk Barajı kıyısındaki Sitilce Mevkii'nde yer alıyor ve özellikle barajın sunduğu besin olanakları leyleklerin tercih etmesinde etkili oluyor.

Leyleklerin yerleşimi ve göç döngüsü

Köy içinde bulunan 6-7 elektrik direği üzerine yuva yapan leylekler, her yıl ilkbahar aylarında bölgeye gelerek burada yavruluyor. Sonbahar geldiğinde ise göç yolculuğuna çıkan leylekler, aynı bölgeye düzenli olarak geri dönüyor. Bu tekrar eden kullanım, köyün leylekler açısından süreklilik taşıyan bir uğrak haline geldiğini gösteriyor.

Köylülerin koruma yaklaşımı

Kızılcapınar sakinleri, leylek yuvalarını korumaya özen gösteriyor ve kuşların güvenli şekilde yaşamalarını sağlamak için hassas davranıyor. Köyde yaşayanlardan Nevzat Polat şunları belirtiyor: "Bu leylekler köyümüzün koruması altında. Her yıl gittikçe sayıları çoğalıyor. Barajın yakın olması sebebiyle burada beslenmeleri daha kolay oluyor".

Bahsedilen yuvaların ve leyleklerin köy peyzajına kattığı görsel zenginlik, bölgenin hem ekolojik hem de kültürel açıdan önemini vurguluyor. Kızılcapınar, leyleklerin düzenli dönüşüyle yerel yaşamın bir parçası haline gelen doğal bir mekan olarak öne çıkıyor.

KIZILCAPINAR KÖYÜ YILLARDIR BARINMA VE BESLENME İHTİYACI İÇİN GELEN LEYLEKLERİ MİSAFİR...

KIZILCAPINAR KÖYÜ YILLARDIR BARINMA VE BESLENME İHTİYACI İÇİN GELEN LEYLEKLERİ MİSAFİR EDİYOR.

KIZILCAPINAR KÖYÜ YILLARDIR BARINMA VE BESLENME İHTİYACI İÇİN GELEN LEYLEKLERİ MİSAFİR...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.