Bist 100
10.268,58 0%
DOLAR
32,3 0,06%
EURO
34,8 -0,07%
ALTIN
2.429,92 0,4%

Adım adım ömrünüzü uzatın! Günde 4 bin adım atmak bakın ne etkiler yaratıyor

Günde 4 bin adım atmanın, herhangi bir nedenden ölme riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyan bir araştırma, yürümenin sağlık için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Peki yürümenin faydaları nelerdir? Günde kaç adım atmalıyız? İşte yürümenin hayatımıza kattığı değerler…

Yayın Tarihi: 07.02.2024 11:47
Güncelleme Tarihi: 07.02.2024 11:47

Adım adım ömrünüzü uzatın! Günde 4 bin adım atmak bakın ne etkiler yaratıyor

Yürümek, insan sağlığı için en kolay ve en etkili egzersizlerden biridir. Yürümenin, kalp, damar, kan, beyin, kemik, kas, sindirim, bağışıklık, ruh sağlığı gibi pek çok alanda olumlu etkileri vardır. Yürümek, aynı zamanda kilo kontrolü, stres azaltma, enerji artırma, uyku kalitesi, yaşam kalitesi gibi faydalar da sağlar. Yürümek, yaş, cinsiyet, bölge, mevsim gibi faktörlere bağlı olmaksızın herkes için uygulanabilir ve ucuz bir aktivitedir.

GÜNDE KAÇ ADIM ATMALIYIZ?

Günde kaç adım atılması gerektiği konusunda farklı görüşler vardır. Genel olarak kabul edilen bir rakam günde 10 bin adımdır. Ancak bu rakam, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, fiziksel aktivite seviyesine, hedeflerine göre değişebilir. Örneğin, yaşlı, hasta veya hareketsiz kişiler için günde 4 bin adım yeterli olabilirken, genç, sağlıklı veya sporcu kişiler için günde 15 bin adım veya daha fazlası gerekebilir. 

YÜRÜMEK

Önemli olan, kişinin kendi durumuna uygun bir adım sayısı belirlemesi ve bunu düzenli olarak yapmasıdır. Adım sayısını takip etmek için akıllı telefonlara veya bileklere takılan adımsayar cihazları kullanılabilir.

Günde 4 Bin Adım Ölüm Riskini Azaltıyor

Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, yürümenin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmada, gündelik hayatta dikkat edilmesi gereken basit alışkanlıkların insan ömrünü en az 20 sene daha uzatabileceği belirtildi. Araştırmacılar, farklı günlük adım sayılarının sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmek için ortalama yedi yıl boyunca takip edilen 226 bin 889 kişiyi içeren daha önceki 17 çalışmadan elde edilen verileri analiz ettiler. Araştırmaya göre, günde sadece 4 bin adım atan kişilerin, herhangi bir nedenden ölme riski önemli ölçüde azalıyor. 

YÜRÜMEK NEYE YARAR

Günde 4 bin adımın üzerinde atılan her bin adımın, ölüm riskinde yüzde 15’lik bir azalmayı beraberinde getirdiği görülüyor. Bu arada araştırma günde daha az adım atılsa bile kişilerin kardiyovasküler (kalp, damar, kan) hastalıklarla ilgili sorunlara karşı korunduğunun da altını çiziyor.

YÜRÜMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Yürümenin sağlık açısından pek çok faydası vardır. Yürümek, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, obezite, kanser, Alzheimer, depresyon gibi pek çok hastalığın önlenmesine veya tedavisine yardımcı olur. Yürümek, aynı zamanda kemikleri güçlendirir, kasları esnek tutar, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, ruh halini iyileştirir, stresi azaltır, enerjiyi artırır, uyku kalitesini yükseltir, yaşam kalitesini iyileştirir. Yürümek, ayrıca kilo kontrolü sağlar, vücut yağ oranını düşürür, metabolizmayı hızlandırır, kalori yakımını artırır. Yürümek, sosyal bir aktivite olarak da yapılabilir, arkadaşlarla, aileyle veya gruplarla yürüyerek hem sağlıklı hem de keyifli vakit geçirilebilir.

YÜRÜMEK HAKKINDA

Yürümek, insan sağlığı için en kolay ve en etkili egzersizlerden biridir. Günde 4 bin adım atmanın, ölüm riskini azalttığı ortaya koyan bir araştırma, yürümenin sağlık için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yürümenin faydalarından yararlanmak için, günde kaç adım atılması gerektiğini belirlemek ve bunu düzenli olarak yapmak gerekir. Yürüyün, hayatınızı uzatın!