Adana'da üreticilere anız uyarısı: toprağın geleceğini yakmayın

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, buğday hasadı sırasında anız yakılmasının toprak ve çevreye zarar verdiğini belirterek üreticileri uyardı.

Yayın Tarihi: 14.06.2026 10:12
Güncelleme Tarihi: 14.06.2026 10:15

Adana'da üreticilere anız uyarısı: toprağın geleceğini yakmayın

Adana'da üreticilere anız uyarısı: toprağın geleceğini yakmayın

Atilla Bayazıt uyarısı ve hasat durumu

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, kent genelinde buğday hasadının başladığını ve birçok bölgede devam ettiğini belirterek üreticilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Anız yakmanın toprak ve çevreye etkileri

Bayazıt, hasat dönemlerinde zaman zaman karşılaşılan anız yakma uygulamasının toprağın yapısına ciddi zararlar verdiğini ifade etti. Bu yöntemin kısa vadede kolaylık sağlıyor gibi görünse de uzun vadede tarımsal üretime büyük zarar verdiğini söyledi.

"Toprakta yaşayan faydalı mikroorganizmalar zarar görüyor, organik madde kaybı yaşanıyor ve toprak yapısı bozuluyor. Bu durum, gelecek yıllardaki ürün verimini de olumsuz etkiliyor" dedi.

Çevresel risklere de dikkat çeken Bayazıt, anız yangınlarının kontrol dışına çıkarak ormanlık alanlara, yerleşim yerlerine ve enerji nakil hatlarına sıçrayabildiğini, can ve mal kayıplarına yol açabilecek tehlikeler oluşturduğunu vurguladı.

Alternatif yöntemler ve çağrı

Bayazıt, sürdürülebilir tarım için anızın toprağa karıştırılması ve alternatif tarımsal uygulamaların tercih edilmesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi. "Toprağımızı korumak, verimliliğini artırmak ve gelecek nesillere sağlıklı tarım arazileri bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu nedenle çiftçilerimizin anız yakmaktan kesinlikle kaçınmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Üreticilere yapılan bu çağrı, hem toprak sağlığının korunmasına hem de olası yangın risklerinin azaltılmasına yönelik önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

ADANA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ ATİLLA BAYAZIT, KENT GENELİNDE BUĞDAY HASADININ BAŞLADIĞINI VE...

ADANA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ ATİLLA BAYAZIT, KENT GENELİNDE BUĞDAY HASADININ BAŞLADIĞINI VE BİRÇOK BÖLGEDE DEVAM ETTİĞİNİ BELİRTEREK, ÜRETİCİLERE ANIZ YAKMAMALARI KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU. (ARŞİV)

ADANA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ ATİLLA BAYAZIT, KENT GENELİNDE BUĞDAY HASADININ BAŞLADIĞINI VE...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.