Adana'da 'Sazan Sarmalı' Dolandırıcılık Şebekesi Çökertildi: 7 Kişi Tutuklandı

Adana’da 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle 1 milyon TL dolandırılan şebeke çökertildi; 7 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Yayın Tarihi: 16.01.2026 09:40
Güncelleme Tarihi: 16.01.2026 09:40

Adana'da 'Sazan Sarmalı' Dolandırıcılık Şebekesi Çökertildi: 7 Kişi Tutuklandı

Adana'da 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle vurgun: 7 tutuklama

Adana’da, internet ilanı üzerinden gerçekleştirilen ve piyasa dilinde "sazan sarmalı" olarak bilinen dolandırıcılık yöntemiyle 1 milyon TL zarar eden olayın ardından yürütülen soruşturmada, 7 şüpheli yakalanarak tutuklandı.

Olayın seyri

Araba almak isteyen M.E.R. (40), internetteki bir ilana başvurdu. İlanda verilen numarayı arayan M.E.R., kendisini B.Ç. olarak tanıtan kişiyle araç için 1 milyon TL karşılığında anlaştı. Aracın Ankara’da olduğunu öğrenen M.E.R., inceleme için arkadaşını devreye soktu.

Bu aşamada şebeke adına hareket eden M.A. (28), aracın gerçek sahibini aradı. Kendisini Kars’ta görev yapan uzman çavuş olarak tanıtan şüpheli, "Kuzenim aracı görmeye gelecek" diye güven tesis etti. Adı geçen kuzen sıfatıyla adresi ziyaret eden M.D. (36) aracı inceledi ve M.E.R. ile görüşme sağlandı.

Noter işlemlerine gelindiğinde ise mağdurun talimatıyla belirtilen hesaba 1 milyon TL gönderildi. Noterde, ödeme yapılmadığı ortaya çıkınca mağdur M.E.R. dolandırıldığını anlayıp polise başvurdu.

Soruşturma ve operasyon

İhbar üzerine Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri paranın izini sürdü. Yapılan incelemede, paranın tek bir hesapta tutulmadığı; küçük parçalara bölünerek farklı hesaplara aktarıldığı ve sonrasında kripto cüzdanlara yönlendirilerek izinin silinmeye çalışıldığı tespit edildi. Telefon kayıtları ve para trafiği detaylı şekilde incelendi.

Bunun üzerine Adana merkezli, İstanbul, Mersin ve Gaziantep illerinde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlarda şebekenin lideri M.A. ile yardımcısı Ö.T. Mersin’de, diğer şüpheliler farklı illerde yakalandı.

El koyma ve yargı süreci

Operasyon kapsamında yaklaşık 7 milyon lira değerinde olduğu belirtilen 2 lüks otomobil ile bir motosiklete el konuldu. Emniyette ifadeleri alınan şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Olay, internet ilanları üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık yöntemlerinin nasıl işletildiğine dair polis ve adli makamların takibi açısından örnek bir soruşturma olarak kayda geçti.

Sazan sarmalı dolandırıcılık şebekesi çökertildi: 7 tutuklu

Sazan sarmalı dolandırıcılık şebekesi çökertildi: 7 tutuklu

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.