Adalet Bakanı Akın Gürlek Kayseri’de: Yargı, suçla mücadele ve yeni anayasa vurgusu
Adalet Bakanı Akın Gürlek, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kayseri’de Valilik ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Gürlek’i Vali Gökmen Çiçek, milletvekilleri, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve protokol üyeleri karşıladı.
Yargının rolü ve yerel ziyaretin amacı
Bakan Gürlek, görüşmede yargı sisteminin vatandaşların haklarını arayacağı en güçlü liman olması gerektiğini belirterek, devlet kurumlarının hukuk düzeni içinde kalmasının ve bağımsız, tarafsız bir yargının önemine dikkat çekti. Açıklamasında, Cumhurbaşkanı’nın ifadesine atıfla yargının vatandaşlar için güvenilir bir başvuru noktası olması gerektiğini vurguladı.
Görüşmelerin amacını, Kayserili hemşehrilerle bağları güçlendirmek ve adalet hizmetlerinin niteliğini artırmak olarak özetleyen Gürlek, bakanlık ekipleriyle şehrin adli işleyişini yerinde incelediklerini söyledi.
Suç ve yolsuzlukla mücadelede kararlılık
Bakan Gürlek, suç ve yolsuzlukla mücadelede ortak çalışmanın sürdüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Suçun, suçlunun, yolsuzluğun, yolsuzlukların ucu nereye dokunursa dokunsun devletimizin demir yumruğunu indiriyoruz". Gürlek, kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde kamu düzeni ve toplumun her kesiminin korunmasının öncelikleri olduğunu belirtti.
Ayrıca Gazi Meclis’te yargı paketine ilişkin çalışmaların devam ettiğini ve kısa sürede kanunlaşmasının umut edildiğini açıkladı. Cumhuriyet başsavcılıkları ve kolluk kuvvetlerinin operasyonlarını kararlılıkla sürdürdüğünü, vatandaşın desteğinin de memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Faili meçhul dosyalar ve Bölge İdare Mahkemesi
Bakan, Kayseri’de yakın zamanda faaliyete geçirilen Bölge İdare Mahkemesinin idari yargıda erişimi kolaylaştırdığını ve adalet hizmetlerinin etkinliğini artırdığını belirtti. Bu düzenlemenin vatandaşların haklarına daha kısa sürede ulaşmasına imkan sağladığını vurguladı.
Faili meçhul suçlara ilişkin kurulan büro hakkında ise, dosyaların titizlikle takip edildiğini ve mağdur ailelerle sürekli temas halinde olunduğunu söyledi: "Bu konularda mağdur ailelerimizle sürekli temas içerisindeyiz."
Yeni anayasa gerekliliği
Son olarak mevcut anayasanın işlevselliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Gürlek, Cumhurbaşkanı’nın sıkça vurguladığı beklentiyi tekrarladı ve "Mevcut anayasa artık işlevini yitirmiş durumdadır" dedi. Sistemdeki aksaklıkların ve vatandaşlardaki memnuniyetsizliğin bir kısmının sağlıklı, kuşatıcı ve çağın gereklerine uygun bir anayasanın eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Gürlek, yeni bir anayasanın hem hukuku hem demokrasiyi koruyacak, devlet ve millet dengesi açısından üstün bir hukuk mantığı sağlayacağını ifade ederek konuyu reform gündeminin üst sıralarında tuttuklarını sözlerine ekledi.
Bakanın sözleri ziyaret boyunca yargı bağımsızlığı, adalete erişim, faili meçhul dosyalar ve yeni anayasa üzerinde yoğunlaştı; Kayseri temasları çerçevesinde bu alanlarda yürütülen çalışmalara dikkat çekildi.
ÇEŞİTLİ TEMASLARDA BULUNMAK İÇİN KAYSERİ'YE GELEN ADALET BAKANI AKIN GÜRLEK YAPTIĞI AÇIKLAMADA; "SUÇUN, SUÇLUNUN, YOLSUZLUĞUN, YOLSUZLUKLARIN UCU NEREYE DOKUNURSA DOKUNSUN DEVLETİMİZİN DEMİR YUMRUĞUNU İNDİRİYORUZ" DEDİ.