Girne faciasının ardından adalet talebi
KKTC'nin Girne açıklarında 30 Ağustos'ta Filo Jet yolcu gemisinin batması sonucu yaşamını yitiren 28 kişinin yakınları, sorumluların tüm bağlantılarıyla araştırılması talebiyle Mersin'e gelerek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ailelerin toplanma noktası, Akdeniz ilçesindeki Özgür Çocuk Parkı oldu. Ellerinde kaybedilenlerin fotoğrafları ve pankartlar taşıyan yakınlar, hem gemi personeli hem de şirket ve denetim zincirindeki sorumluların tespit edilmesini istedi.
Suç duyurusunun kapsamı:
Ailelerin avukatı Berkan Aydoğan, başvurunun yalnızca geminin son anlarını değil, geminin sefere çıkarılmasına kadar uzanan tüm karar ve sorumluluk süreçlerini hedeflediğini vurguladı. Aydoğan, suç duyurusunda Türkiye'deki ve KKTC'deki şirket yapılanmaları ile belirli kişiler için inceleme talep ettiklerini açıkladı.
Başvuruda adı geçen kurum ve kişiler arasında Filo Gemi Acentalığı, Lojistik ve Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi nezdindeki yöneticiler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Filo Denizcilik Şirketindeki hissedar ve yöneticiler ile bazı gerçek kişiler yer aldı. Aydoğan, soruşturmada, kaptan ve mürettebatın yanı sıra şirket merkezindeki karar vericilerin, bakım ve denetim süreçlerinde görevli olanların da bireysel cezai sorumluluklarının araştırılmasını talep ettiklerini belirtti.
Aydoğan'ın açıklamasından öne çıkan talepler şöyleydi: her bir kişinin olay tarihindeki görevi ve yetkisi, bildiği riskler, aldığı kararlar, yerine getirmediği yükümlülükler ve varsa teknik uyarılara ilişkin somut delillerle tespit edilmesi. 'Kim bakıp kararını verdi? Kim teknik uyarıları aldı? Kim hangi eksikliği biliyordu? Kim müdahale edebilirdi?' sorularının cevapsız kalmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.
Mezarlar, istinabe ve arama çalışmaları:
Faciada hayatını kaybeden Özgür Gönül'ün Tarsus'ta defnedildiği, KKTC'den alınan istinabe kararı kapsamında mezarın adli inceleme amacıyla açılacağı kaydedildi. Gönül'ün babası Gökmen Gönül, mezarda bulunan cenazenin oğluna ait olmadığını düşündüklerini ve bu konuda Adalet Bakanlığına başvurduklarını söyledi. Baba Gökmen, henüz çocuğunu mezara
GİRNE'DEKİ GEMİ FACİASINDA HAYATINI KAYBEDEN 28 KİŞİNİN YAKINLARI SORUMLULARIN YARGILANMASI TALEBİYLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAK ÜZERE MERSİN ADLİYESİ ÖNÜNDE TOPLANDI