Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,46 0,01%
EURO
34,8 -0,15%
ALTIN
2.418,25 -0,19%

ABD Yemen’in 2 İHA’sını hedef aldı! İşte Kızıldeniz’de son durum

ABD, Yemen'de Husilerin yönetiminde olan bölgelerde 2 adet insansız hava aracını vurdu! Kızıldeniz'de ipler iyice gerilirken, Husiler, ABD ve İngiltere gemilerinin açık hedef haline geldiğini vurguladı. İşte Kızıldeniz'deki son durum...

Yayın Tarihi: 17.04.2024 10:34
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024 10:34

ABD Yemen’in 2 İHA’sını hedef aldı! İşte Kızıldeniz’de son durum

ABD, Yemen’deki İran destekli Husilerin kontrol etmekte olduğu bölgelerde 2 adet İHA vurduğunu duyurdu. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sosyal medya platformu X’ten yeni bir paylaşım yaptı. Yaptığı paylaşımda CENTCOM, dün 2 adet insansız hava aracının (İHA) hedef alındığını aktardı. 

Sebep olarak İHA’ların ABD ve koalisyon güçlerine ait gemileri tehdit ettiğini öne süren ABD, faaliyetlerin seyrüsefer özgürlüğünün korunması için yapıldığını kaydetti. Bölgeyi ticaret gemileri için daha güvenli hale getirmek istediğini ifade eden ABD, herhangi bir gemide hasar olmadığını da ekledi. 

Kızıldeniz’de son durum ne? 

Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze kanadındaki saldırılarına tepki göstermek amacıyla 31 Ekim 2023’ten bu yana saldırı faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Kızıldeniz’den geçen gemilere el koyan, bazılarına da İHA ve füzelerle saldıran Husiler, bu süreçte çok sayıda gemicilik şirketinin faaliyetlerini durdurma kararı almasına neden oldu. 

ABD ise bu noktada küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda Husi güçlerine karşı Refah Muhafızı Operasyonu başlatan ABD, deniz görev gücüne başladı. Son olarak ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husi bölgelerine saldırısı üzerine Husiler, iki ülkenin tüm gemilerinin yeni hedef olacağını vurguladı.