Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nde meçhul askerin cenazesi eski bahçeye gömülüyor

Tahran’da geçirdiği hayatını kaybeden ve yıllar sonra naaş kalıntıları bulunan bir İranlı askerin cenazesi, başkentteki eski ABD Büyükelçiliğinin bahçesine defnedildi. İran ile Irak arasındaki 8 yıl süren ve 1988’de sona eren savaşta ölen ancak cenazelerine ulaşılamayan askerler, İran’da “isimsiz askerler” veya “meçhul askerler” olarak nitelendiriliyor.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 17:35
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 17:35

ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nde meçhul askerin cenazesi eski bahçeye gömülüyor

İran devriminin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin “casusluk yuvası” ilan ettiği ABD’nin Tahran Büyükelçiliği, İran devriminden 9 ay sonra 4 Kasım 1979’da kendilerine “İmam’ın Çizgisindeki Öğrenciler” adını veren ve sayıları binlerle ifade edilen silahlı gruplar tarafından işgal edildi. Büyükelçiliğin işgali ve 52 çalışanın rehin alınması, iki ülke arasındaki gergin atmosferin başlangıcı oldu ve o tarihten bugüne ilişkiler düzelmedi.

İşgal edilen ABD’nin Tahran Büyükelçiliği günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Bu müzede, işgal sırasında yaşanan olaylar, fotoğraflar, belgeler ve eşyalar sergileniyor. Müze ziyaretçileri, işgalin acısını yaşayan insanların hikayelerini okuyor ve duyuyor.

Pazar günü ise İran-Irak Savaşı’nda hayatını kaybeden ve naaş kalıntılarına bu yıl içinde ulaşılan 110 İran askeri için Tahran’da cenaze töreni düzenlendi. Bu törende de meçhul bir İranlı askerin cenazesi başkentteki eski ABD Büyükelçiliğinin bahçesine gömülüyor.

Tören sonrasında kılınan namazın ardından cenaze eski ABD Büyükelçiliğinin bahçesine gömülüyor.

Diğer yandan, pazar günü İran-Irak Savaşı’nda hayatını kaybeden ve naaş kalıntılarına bu yıl içinde ulaşılan 110 İran askeri için Tahran’da cenaze töreni düzenlenmişti.

İran ile Irak arasında 8 yıl süren ve 1988’de sona eren savaşta ölen ancak cenazelerine ulaşılamayan askerler, İran’da “isimsiz askerler” veya “meçhul askerler” olarak nitelendiriliyor.

Irak’ta yapılan araştırmalar neticesinde bulunan naaş kalıntıları, aralıklarla İran’a getiriliyor.

İran devriminin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin “casusluk yuvası” ilan ettiği ABD’nin Tahran Büyükelçiliği, İran devriminden 9 ay sonra 4 Kasım 1979’da kendilerine “İmam’ın Çizgisindeki Öğrenciler” adını veren ve sayıları binlerle ifade edilen silahlı gruplar tarafından işgal edildi.

Büyükelçiliğin işgali ve 52 çalışanın rehin alınması, iki ülke arasındaki gergin atmosferin başlangıcı oldu ve o tarihten bugüne ilişkiler düzelmedi.

İşgal edilen ABD'nin Tahran Büyükelçiliği günümüzde müze olarak hizmet veriyor.