
ABD, Ukrayna yönetiminden, Avrupa'nın desteklediği ve Rus güçlerinin Ukrayna'dan "derhal çekilmesini" talep eden Birleşmiş Milletler (BM) karar tasarısı teklifini geri çekmesini istedi. Associated Press’in ABD'li ve Avrupalı yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD, Ukrayna'ya Rusya'nın saldırılarına değinmeyen kendi önerisini kabul etmesi için baskı yaptı.
Ukrayna tarafı, söz konusu karar tasarısını geri çekmeyi reddetti. 193 ülkenin üye olduğu BM Genel Kurulu'nun bu konu üzerinde bugün oylama yapması bekleniyor.
AP'ye konuşan bir Avrupalı diplomat, iki tarafın da tasarılar üzerinde yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. ABD'li yetkili ise ülkesinin Ukrayna ve Avrupa ülkelerini, tasarıdan geri adım atma hususunda ikna etmeye çalıştığını aktardı.
Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesiyle desteklediği Ukrayna'nın kararı, "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'yı topyekun işgaline" atıfta bulunmakta ve daha önceki tüm genel kurul kararlarının uygulanması gerektiğini vurgulamaktadır.
Öte yandan, ABD'nin önerisi, "Rusya-Ukrayna Savaşı boyunca yaşanan trajik can kayıplarını" kabul etmekle birlikte, çatışmanın bir an önce sona erdirilmesi ve kalıcı bir barış sağlanmasını öngörmektedir. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia'nın, ABD'nin karar taslağını "olumlu" bir şekilde yorumladığı belirtiliyor.