Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,3 -0,25%
EURO
34,78 -0,22%
ALTIN
2.380,98 -0,02%

ABD karşı ama Pentagon değil! Refah'a kara saldırısına yeşil ışık yakıldı

Pentagon'dan İsrail'in Refah'a olası kara saldırısına yeşil ışık yakıldı...

Yayın Tarihi: 24.04.2024 11:03
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 11:03

ABD karşı ama Pentagon değil! Refah'a kara saldırısına yeşil ışık yakıldı

İsrail’in Refah kentine kara operasyonu düzenleme planının öncesinde Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder çeşitli açıklamalar yaptı. 

Geçmişte Beyaz Saray Refah’a askeri operasyonun bir felaket olacağını söylerken, Pentagon Sözcüsü, İsrail’i anladıklarını kaydetti. Ayrıca çelişkili açıklamalar yaparak Refah’a sığınan 1.5 milyon sivilin korkunç bir sona yaklaştığını da gösterdi. 7 aydır Filistin’de devam eden soykırımda hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bini aşarken, 77 binden fazla insan yaralandı. Hayatta kalma mücadelesinde katliamları yeterli görmeyen Tel Aviv yönetimi ise 1.5 milyon sivilin sığındığı Refah’a kara harekatı başlatmaya hazırlanıyor. 

ABD desteklemediğini söyledi! 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, devam eden saldırıların Refah’a taşınmasını desteklemediklerini duyurmuştu. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder ise röportajında ABD hükümetinin tam aksine cevaplar verdi. 1.5 milyon insanın sığındığı Refah’ta askeri operasyona karşı olduklarını ifade etti. Ancak İsrail’in Hamas’ı yok etme ihtiyacını anladıklarını da ekledi. İnsani yardımların hususlarının dikkate alınması gerektiğini ve sivil güveliğine dikkat çeken Ryder, İsrail ortaklarıyla görüşmelerin devam ettiğini belirtti. 

ABD hükümeti ile çelişkili açıklamalarına devam eden Tümgeneral, sivillerin ateş altında kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Tel Aviv yönetimi de Hamas’la mücadelesinde böylelikle yeşil ışık yakmış oldu. İsrail Ordusu’nun büyük operasyonuna dair kapsam belirtilmezken, sivillerin nasıl korunacağına da değinmedi. 

Muhabirler Pentagon’un Refah’a saldırı için “olur” verip vermediği de soruldu. Tümgeneral ise bu noktada yalnızca Hamas’la mücadelede Gazze halkının acı çekmemesine dikkat çekerek soruya tam anlamıyla yanıt vermedi. 

Tüm bunların yanı sıra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 9 Şubat tarihinde Refah’a saldırı düzenlenmesi adına İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatlarına talimat göndermişti.