
ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), çalışanlarının basına ve diğer gruplara bilgi sızdırıp sızdırmadığını belirlemek amacıyla yalan makinesi (poligraf) kullanmaya başladı. Bakanlık, iç güvenlik konularıyla ilgili bilgilerin sızdırıldığı iddiaları üzerine bu adımı attığını bildirdi.
Bakan Kristi Noem'in, çalışanlara yalan makinesi kullanılarak 'kar amacı gütmeyen gruplar ve medya kuruluşlarıyla onaylanmamış iletişim' hakkında sorular sorulması talimatı verdiği ifade ediliyor. Noem, 7 Mart'ta yaptığı bir paylaşımda, Bakanlığın iki bilgi sızdıran kişiyi tespit ettiğini belirterek, bu kişilerin 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Noem, "Bütün (bilgi) sızdıranları bulup kökünü kazıyacağız. Hapis cezası alacaklar ve biz de Amerika halkı için adaleti sağlayacağız," dedi.
DHS Sözcüsü Tricia McLaughlin, NewsNation'a yaptığı açıklamada, "İç Güvenlik Bakanlığı, ulusal güvenlik ajansıdır. Personellere poligraf testi yapabiliriz, yapmalıyız ve yapacağız" sözleriyle bu uygulamanın önemini vurguladı.
Ayrıca, İç Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP), Göç ve Gümrük Muhafaza İdaresi (ICE), Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) ve Gizli Servis gibi kuruluşların yer aldığı bilinmektedir. Poligraf, halk arasında 'yalan makinesi' veya 'yalan dedektörü' olarak adlandırılmakta ve nabız, kan basıncı gibi fizyolojik verileri ölçerek, bireylerin yalan söyleyip söylemediğini analiz etmeye çalışmaktadır.