ABD'nin BM Temsilcisinden Kritik Açıklamalar
Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM'nin 7 Ekim'den itibaren Gazze Şeridi'nde meydana gelen olaylara ilişkin olarak İsrail'e "gereğinden fazla" odaklandığını belirtti. Thomas-Greenfield, New York'ta düzenlenen bir basın toplantısında, "BM'de İsrail'e adil olmayan biçimde odaklanılıyor ve bu dikkat çekici bir durum." şeklinde konuştu.
İsrail Sorunu ve Filistin'in Durumu
Gazeteci Elise Labott'un, BM'de bir İsrail sorunu olup olmadığına dair sorusunu yanıtlayan Thomas-Greenfield, "BM, İsrail'e gereğinden fazla mesai harcıyor. Bu durumu sürekli olarak dile getiriyoruz." diye ifade etti. Ayrıca, sadece İsrail için her ay BM Güvenlik Konseyi toplantıları düzenlendiğine dikkat çekti.
Filistin meselesine gelince, Thomas-Greenfield, Filistin'in bağımsız bir devlet olarak yeterliliği olmadığını savundu. Labott'un ABD'nin Filistin Devleti'ni tanımasıyla ilgili sorusuna ise kaçamak bir yanıt verdi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Talebi
Bir katılımcının, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı "yakalama kararı" ile ilgili sorusuna, Thomas-Greenfield oldukça sert yanıtlar verdi. "Netanyahu birkaç hafta önce ABD'ye geldi ve tutuklanmadı." diyerek UCM'nin İsrail üzerindeki yargı yetkisi hakkında şüpheleri bulunduğunu vurguladı.
Mücadele ve Yargı Süreci
UCM Başsavcısı Han, 20 Mayıs'ta Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusu yapıldığını bildirmişti. Han, her iki ismin de Gazze Şeridi'nde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemiş olabileceğini belirtti. Ayrıca, Hamas yetkilileri içim de benzer başvurular gerçekleştirildiği duyuruldu.