ABD, BM Genel Kurulu Öncesi Mahmud Abbas ve Yaklaşık 80 Filistinli Yetkilinin Vizelerini İptal Etti
ABD yönetiminin, eylül ayında New York'ta yapılacak 80. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesi vizeleri iptal edilen Filistinli yetkililer arasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve yaklaşık 80 kişinin bulunduğu belirtildi.
Ne oldu?
ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gelecek Filistinli yetkililerin vizeleri iptal edildi. Bir açıklamada, "ABD yasalarına uygun olarak Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yaklaşan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Yönetimi üyelerinin vizelerini reddetti veya iptal etti." denildi.
Gerekçe
Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında Filistin yönetimini "terörizmi kınamamak, şiddeti kışkırtmak ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile Uluslararası Adalet Divanı (UAD) aracılığıyla İsrail'e karşı 'hukuk savaşı' yürütmekle" suçladı.
Tepkiler
Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, eylülde New York'ta yapılacak 80. BM Genel Kurulu öncesine ilişkin karara dair Associated Press'e (AP) adını vermeden konuştu ve kararın başta Mahmud Abbas olmak üzere yaklaşık 80 Filistinli yetkiliyi kapsadığını belirtti.
Filistin Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ahmed ed-Dik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin vizeleri iptal etmesinden derin şaşkınlık duyduklarını ifade etti.
Olası etkiler
Bu karar, 80. BM Genel Kurulu döneminde Filistin temsilciliğinin ABD'deki katılım düzenini ve diplomatik diyaloğu etkileyebilir. Vize iptalleri, hem BM çatısı altındaki katılımı hem de iki taraf arasındaki siyasi iletişimi zora sokabilecek diplomatik gerilimleri beraberinde getirebilir.