
Trump'tan Suriye Yaptırımları Açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump, Suriyeye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını duyurdu. Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan-ABD Ortak Yatırım Forumu'nda konuşan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeleri hatırlatarak, Erdoğan'ın benzer bir talep ilettiğini belirtti.
Orta Doğu'daki Gelişmeler
Trump, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile yeni Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'nin bu hafta Türkiye'de görüşeceğini de söyledi. Suriye halkının zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Trump, yeni hükümetle ülkenin istikrarlı ve barış içinde olmasını umut ettiğini dile getirdi.
Rusya-Ukrayna Görüşmeleri Üzerine
İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin olası iyi sonuçlar verebileceğini belirten Trump, bu görüşmelere Rubio'nun katılacağını da aktardı.Trump, savaşın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en fazla insan kaybına neden olan çatışmalardan biri olduğunu vurguladı.
Gazze'deki Durum
Başkan Trump, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirerek, Gazze halkının daha iyi bir gelecek hakkına sahip olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz hafta yürütülen müzakereler sonucunda bir esirin serbest bırakıldığını da hatırlattı.
İran ile İlişkiler
Trump, İran ile bir anlaşma yapma arzusunu dile getirerek, İran’ın bölgedeki olumsuz etkilerinin altını çizdi. İran yönetiminin fırsatları değerlendirmemesi halinde tekrar maksimum baskı uygulamayı düşünmek zorunda kalacaklarını ekledi. Ayrıca, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye yönelik çabalarının süreceğini belirtti.
Lübnan ve Husi Mutabakatı
Trump, Washington yönetiminin Lübnan için ekonomik destek ve barış çabalarında yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti. Husiler ile yapılan ateşkes görüşmelerine de değinerek, ateşkese imza atan Husilerin zorlu savaşçılar olduğunu belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerini anımsatarak, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını duyurdu. Trump'ın açıklamasının ardından Suriye'nin İdlib kentinde kutlama etkinlikleri düzenlendi.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerini anımsatarak, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını duyurdu. Trump'ın açıklamasının ardından Suriye'nin İdlib kentinde kutlama etkinlikleri düzenlendi.