ABD Adalet Bakanlığı Southern California Edison'a dava açtı
ABD Adalet Bakanlığı, Los Angeles kentinde ocak ayında çıkan ve 30 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarla ilgili olarak elektrik dağıtım şirketi Southern California Edison aleyhine dava açtı. Federal savcılar, şirketin ekipman ve bakım eksikliklerinin yangınların başlamasına yol açtığını öne sürüyor.
Davalara ilişkin ayrıntılar
California Merkez Bölgesi Federal Başsavcısı Bill Essayli, yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığı'nın şirkete karşı iki ayrı dava açtığını bildirdi. İlk dava, ocak ayındaki Los Angeles yangınlarına ilişkin olup, Essayli'ye göre yangınların başladığı bölgede şirketin elektrik hatları ve iletim altyapısının gereken şekilde bakımının yapılmaması iddia ediliyor. Bu davada, federal ve yerel yönetimlerin zararlarının karşılanması için şirketten 40 milyon dolardan fazla tazminat talep ediliyor.
Essayli, yangınların nedenine ilişkin soruşturmaların sürdüğünü ve şirketin sorumluluğunu "açıkça gösteren kanıtların" bulunduğunu belirtti.
Fairview yangını iddiası ve önceki raporlar
Açılan ikinci davada ise Eylül 2022'de San Bernardino Ormanı yakınlarındaki Fairview yangınının da benzer ihmaller sonucu çıktığı ileri sürülüyor. İddialara göre, yangının çıktığı bölgede şirket üç iletim kulesi işletiyor ve şirket 2025 yılının başlarında California Kamu Hizmetleri Komisyonuna sunduğu raporda yangının başladığı saatlerde hatlardan birinde "arıza" tespit edildiğini bildirmişti.
Önceki hukuki süreçler ve toplum etkisi
Southern California Edison, daha önce de benzer davalarla karşılaşmıştı. Şirket, 14 Ocak'ta yangın nedeniyle mülkleri zarar gören ev sahipleri, kiracılar ve iş yeri sahipleri tarafından dava edilmişti. California Yüksek Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, yangının şirkete ait bir iletim kulesinin altından başladığının tanıklarca görüldüğü ve görüntülerin sosyal medyada paylaşıldığı iddia edilmişti.
Yangınların insan ve ekonomik maliyeti
Los Angeles'ta 7 Ocak'ta Pacific Palisades bölgesinde başlayan ve Eaton, Hurst, Sunset, Woodley gibi bölgelere hızla yayılan orman yangınlarında 30 kişi yaşamını yitirdi. Binlerce dönüm alan kül olurken, yangınların yol açtığı toplam hasar ve ekonomik kaybın 250 ila 275 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Adalet Bakanlığı'nın açtığı davalar, hem yangınların nedenine ilişkin soruşturmaların seyrini hem de şirketin olası tazminat yükümlülüklerini belirleyecek adımları işaret ediyor. Süreçte ilerleyen soruşturmalar ve mahkeme değerlendirmeleri, iddiaların hukuki zeminde nasıl sonuçlanacağını ortaya koyacak.