ABB'nin Eymir Gölü'ne atık su deşarjı toplu balık ölümlerine ve kötü kokuya yol açtı

ABB'nin Eymir Gölü'ne döktüğü atık sular, Mogan bağlantılı Eymir'de toplu balık ölümlerine ve kötü kokuya neden oldu; Bakanlık ABB'ye 1.678.000 TL ceza verdi.

Yayın Tarihi: 25.05.2026 10:27
Güncelleme Tarihi: 25.05.2026 10:31

ABB'nin Eymir Gölü'ne atık su deşarjı toplu balık ölümlerine ve kötü kokuya yol açtı

ABB'nin Eymir Gölü'ne atık su deşarjı toplu balık ölümlerine ve kötü kokuya yol açtı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) Eymir Gölü'ne döktüğü atık sular, gölde toplu balık ölümlerine ve çevrede yoğun kötü kokuya neden oldu. Bölge sakinleri, kokunun özellikle sıcak havalarda arttığını ve göl çevresinde zaman geçirmenin zorlaştığını belirtiyor.

Olayın ayrıntıları

Mogan Gölü ile bağlantılı olan Eymir Gölü'nde, ABB'nin atık su deşarjı olduğu ileri sürülen noktalarda kıyıya vuran balık ölümleri gözlendi. Vatandaşlar suyun renginde ve kokusunda belirgin değişiklikler olduğunu, bazı balık ölümlerinin çevresel kirlilik kaynaklı olabileceğini ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kısa süre önce yaptığı tespitler doğrultusunda, Mogan Gölü'ne yağmur suyu hattı aracılığıyla atık su deşarj edildiğini belirlediğini ve ABB'ye 1.678.000 TL idari para cezası uygulandığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında ayrıca göle arıtılmadan atık su deşarj edildiğinin tespit edildiği ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Vatandaş tepkisi

Göl çevresinden geçen vatandaşlardan Emine Yüksel, kötü kokudan dolayı balıkları fark ettiğini anlattı. Yüksel'in ifadeleri şu şekilde:

Buraya sık sık gelirdik ama kış döneminde hiç gelmemiştik. İlk defa bu kapıdan girdik. Daha önce diğer kapıdan giriyorduk. Arabayı park ettikten sonra buradan geçerken suyun rengini fark ettim. 'Çok kötü kokuyor burası' dedim. Gerçekten koskoca balıklar var. Temizdi böyle değildi. Aslında bunlar büyük dertler. Belediyenin bilgisi olsun. ilgilenen birini göndersinler. Baksınlar, incelesinler, örnek alsınlar. Bu kadar büyük kirliliği biz oluşturamayız. Burada farklı bir kirlilik var

Vatandaşlar, yetkililerden olayın hızlıca incelenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyor.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN (ABB) EYMİR GÖLÜ’NE DÖKTÜĞÜ ATIK SULAR, TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNE VE...

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN (ABB) EYMİR GÖLÜ’NE DÖKTÜĞÜ ATIK SULAR, TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNE VE BUNDAN KAYNAKLANAN KÖTÜ KOKUYA NEDEN OLDU.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN (ABB) EYMİR GÖLÜ’NE DÖKTÜĞÜ ATIK SULAR, TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNE VE...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.