Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaçan Ukraynalıların geçici koruma statüsünün 4 Mart 2027 tarihine kadar uzatılmasını ve uzun vadeli yasal statülere geçişlerini kolaylaştırmayı önerdi.
Komisyondan yapılan açıklamada, üye ülkelere, Ukraynalıların geçici koruma statüsünden oturum izni gibi diğer uzun vadeli yasal statülere geçişini kolaylaştırma önerisinde bulunulduğu ifade edildi. Bu önerinin, Rusya'nın “yasa dışı saldırılarını sürdürmesi ve Ukrayna’daki durumun istikrarsızlığını koruması” nedeniyle yapılmış olduğu belirtildi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuya ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, savaştan kaçan Ukraynalılar için “AB korumasını genişletmeyi önerdiklerini ve evlerine güvenli şekilde dönmelerinin önünü açtıklarını” ifade etti. Ayrıca, von der Leyen, Ukrainlere gerekli yardımı sağlamak için üye devletlerle beraber çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, 31 Mart 2025 itibarıyla savaştan kaçan yaklaşık 4,3 milyon Ukraynalı, AB ülkelerinde geçici koruma statüsüyle yaşamaktadır. Bu gruptaki Ukraynalıların yaklaşık %44,7%31,7%23,6
AB, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaçanların sayısının hızla artması üzerine, 2001 yılında çıkarılan AB Geçici Koruma Yönergesi’ni Mart 2022’de ilk kez yürürlüğe soktu. Bu kapsamda Ukraynalılar, AB ülkelerinde oturma izni alabiliyor, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor ve iş bulup çalışabiliyor. Ayrıca, sosyal refah, barınma ve geçim yardımı gibi olanaklardan faydalanma imkânları da sağlanmaktadır.