AB savunma zirvesi öncesi Kaja Kallas'tan sabotaj uyarısı

Kaja Kallas, AB toplantısı öncesi istihbaratların Rusya’nın sabotaj planları hazırlığında olduğunu söyledi; Ukrayna’ya acil hava savunması ve tedarik çağrısı yaptı.

Yayın Tarihi: 28.09.2026 12:54
Güncelleme Tarihi: 28.09.2026 12:54

AB savunma zirvesi öncesi Kaja Kallas'tan sabotaj uyarısı

Kallas uyarısı ve toplantının gündemi:

Brüksel'de düzenlenen AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan Kaja Kallas, Avrupa’nın savunma hazırlığı ve Ukrayna’ya desteğin toplantının ana gündem maddeleri olduğunu açıkladı. Kallas, basına yaptığı değerlendirmede istihbaratların artan tehditleri işaret ettiğini vurguladı.

"İstihbarat verileri, Rusya’nın daha fazla sabotaj eylemi planladığını gösteriyor." Kallas, Rusya’nın toplumları bölerek ve korkutarak Ukrayna’ya yardım edilmesini engellemeye çalıştığını ve demokrasilere yönelik saldırı planları bulunduğunu ifade etti.

hava savunmasına acil ihtiyaç:

Kallas, sivil hedeflere yönelik saldırıların yeniden arttığını belirterek Ukrayna’nın acilen hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Stoklarında bu sistemler bulunan ülkelere çağrıyı yineleyen Kallas, ellerindeki sistemlerin şimdi kullanıma sunulup daha sonra üretimle yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

Patriot ve benzeri sistemlerin üretiminin talebi karşılamadığına ilişkin endişelerini paylaşan Kallas, Orta Doğu ve Ukrayna örneklerine bakıldığında herkesin daha fazla hava savunmasına ihtiyaç duyduğunun çok açık olduğunu belirtti.

hibrit saldırılar, fonlar ve yaptırımlar:

Macaristan vetosunun aşılmasıyla Avrupa Barış Fonu (EPF) önündeki engeller kalktı ve ortak tedarike ayrılacak bir milyarlık kaynak sağlandı. Kallas, üye devletleri bu kaynağı birlikte kullanmaya teşvik etmenin önemine dikkat çekti; birçok ülkenin fon aracılığıyla veya doğrudan bu parayı Ukrayna’ya aktarmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca hibrit saldırılar ve sınır stratejileri ele alınacak. Kallas, bir acil durum protokolü önerdiklerini belirterek Avrupa Komisyonu, üye devletler ve Avrupa Dış Eylem Servisi arasında silahlı saldırı eşiğinin altında kalan olaylarda hangi araçların ve mekanizmaların kullanılacağının tartışılacağını aktardı.

Rusya’ya yönelik baskıyı artırma gereğini vurgulayan Kallas, yaptırım listelerine yeni eklemeler önerdiklerini ve teklif edilen kişi ile kuruluşların mahkeme denetiminden geçebilecek sağlam gerekçelere sahip olması gerektiğini söyledi. Bu nedenle yaptırım süreçlerinin zaman aldığını belirtti.

Kallas, AB’nin hazır olma seviyesine ilişkin soruya, üye devletlerin toplamda GSYH’lerinin yüzde 2,2’sini savunmaya ayırdığını ve bunun caydırıcılık sağladığını belirterek yanıt verdi. Ayrıca "Tetikte olmalıyız" uyarısında bulunarak, elde edilen istihbarat sayesinde saldırılar gerçekleşmeden önce harekete geçebilmenin önemini vurguladı.

Kallas’ın açıklamaları, AB’nin hem askeri destek sağlama süreçlerini hızlandırma hem de hibrit tehditlere karşı sınır ötesi koordinasyonu güçlendirme çabalarının altını çiziyor. Toplantıda alınacak kararlar, hava savunması tedariki, EPF kaynaklarının kullanımı ve yaptırım paketlerinin şekillendirilmesi ekseninde ilerleyecek.

Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Kaja Kallas, "İstihbarat verileri, Rusya'nın daha fazla...

Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Kaja Kallas, "İstihbarat verileri, Rusya'nın daha fazla sabotaj eylemi planladığını gösteriyor. Rusya, toplumlarımızı bölerek ve korkutarak Ukrayna'ya yardım etmekten vazgeçirmeye çalışıyor ve demokrasimize yönelik saldırı planlıyor" dedi.

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.