DOLAR
42,7 -0,01%
EURO
50,2 -0,08%
ALTIN
5.959,78 -1,05%
BITCOIN
3.830.429,8 -1,18%

AB, Nijerya'daki Yerinden Edilmiş Kişilere 250 Bin Euro Yardımda Bulundu

AB, Nijerya'nın Benue ve Plateau eyaletlerinde yerinden edilmiş kişilere 250 bin avro yardım ayırdı.

Yayın Tarihi: 08.08.2025 01:29
Güncelleme Tarihi: 08.08.2025 01:29

AB, Nijerya'daki Yerinden Edilmiş Kişilere 250 Bin Euro Yardımda Bulundu

Avrupa Birliği (AB), Nijerya'nın Benue ve Plateau eyaletlerinde silahlı grupların saldırıları nedeniyle yerinden edilen kişilere yönelik insani yardım amacıyla 250 bin avro fon ayırdı.

AB'nin Nijerya Delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu fonun, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) bünyesindeki Afet Müdahale Acil Fonu (DREF) aracılığıyla sağlanacağı belirtildi. Yardımların son dört ay içinde yerinden edilmiş 2 bin 500 savunmasız haneye ulaşmasının hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada, yardımın yalnızca acil ihtiyaçları karşılamayı değil, aynı zamanda sağlık, hijyen ve güvenlik konularında farkındalık kampanyaları yürüterek korunma hizmetlerini güçlendirmeyi de amaçladığı ifade edildi. Ayrıca bu kapsamlı yaklaşımın özellikle kadınlar, çocuklar ve tekrar tekrar yerinden edilenler başta olmak üzere savunmasız kişilerin onurunu korumayı ve mağduriyetlerini azaltmayı hedeflediği vurgulandı.

Yılın ilk yarısında Benue ve Plateau eyaletlerinde güvenlik krizinin tırmandığına dikkat çekilen açıklamada, çok sayıda köyün saldırıya uğradığı ve binlerce kişinin güvenlik gerekçesiyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı bilgisi verildi. Yerinden edilen kişilerin çoğunun geçimini tarımla sağlayan kırsal kesim halkı olduğu ve ekim sezonunda topraklarından uzak kalmalarının gıda güvencesi açısından ciddi risk oluşturduğu kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü verilerine göre, Benue eyaletinde 15 binden fazla, Plateau eyaletinde ise 21 binden fazla kişinin yerinden edilmiş durumda olduğu belirtildi. AB, geçen ay da Benue eyaletindeki yerinden edilmiş nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) 500 bin avro kaynak aktarmıştı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı