AB, Küresel Geçit ile 2027'ye kadar 400 milyar avrodan fazla yatırım hedefliyor

AB, Küresel Geçit programıyla 2027’ye kadar 400 milyar avrodan fazla yatırım hedefliyor; program 4 yılda 306+ milyar avro harekete geçirdi.

Yayın Tarihi: 09.10.2025 11:50
Güncelleme Tarihi: 09.10.2025 12:06

AB, Küresel Geçit ile 2027'ye kadar 400 milyar avrodan fazla yatırım hedefliyor

AB, Küresel Geçit programıyla 2027 hedefini açıkladı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen İkinci Küresel Geçit Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Küresel Geçit programının 2027 yılına kadar toplam 400 milyar avronun üzerinde yatırımı harekete geçirmesini beklediklerini söyledi.

Von der Leyen'in vurguları

Von der Leyen, programın hayata geçirilmesinin üzerinden geçen dört yıl içinde sektörler arası yapısal dönüşümlere yanıt verdiklerini belirtti. Konuşmasında, "Küresel Geçit programında ilk hedefimiz, 5 yıl içinde 300 milyar avroyu harekete geçirmekti. Bugün bu hedefe ulaştık. 4 yıl içinde 306 milyar avrodan fazla yatırımı harekete geçirdik. 2027 yılına kadar da 400 milyar avroyu aşacağımızdan eminim." ifadelerini kullandı.

Hedefler ve öncelikli alanlar

Komisyon Başkanı, programın daha fazla yoğunlaşacağı alanları enerji, temiz teknoloji, dijital, kritik mineraller, ulaşım, gıda ve sağlık olarak sıraladı. Von der Leyen, bu alanlarda amacın güçleri birleştirip dayanıklı değer zincirleri oluşturmak olduğunu kaydetti.

Finansman yaklaşımı

Von der Leyen, birçok kritik projenin finansman temininde zorluk yaşadığını belirterek, hükümetlerin tek başına bu açığı kapatamayacağını vurguladı. Küresel Geçit mekanizmasının, hibeler, imtiyazlı krediler ve garantiler aracılığıyla riski paylaştırarak projeleri özel sektör için uygulanabilir kıldığını ve bu yaklaşımın işe yaradığını ifade etti.

Forum katılımcıları ve jeopolitik bağlam

İkinci Küresel Geçit Forumu'na çoğunluğu Afrika ülkelerinden olmak üzere çok sayıda üst düzey yetkili, AB üye devletleri, Birlik kurumları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı. Haber metninde, Avrupa'nın Afrika'da son yıllarda etkinliğini hızla artıran Çin'e rakip olmak için çaba gösterdiği; AB'nin, Çin'in Kuşak Yol girişimine alternatif olarak ortaya attığı "Küresel Geçit" programıyla Afrika ülkelerine yatırım seçeneği sunmayı ve bölgedeki nüfuzunu artırmayı hedeflediği belirtildi.

Özetle, Komisyon Başkanı von der Leyen, Küresel Geçit'in bugüne kadar elde ettiği finansal hareketliliği vurgulayarak 2027 hedefinin 400 milyar avroun üzerinde olduğunu ve programın stratejik sektörlerde dayanıklı ortaklıklar kurmayı amaçladığını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,   Brüksel'de düzenlenen İkinci Küresel...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen İkinci Küresel Geçit Forumu'nun açılışında konuştu. Leyen, Küresel Geçit programının 2027 yılına kadar toplam 400 milyar avronun üzerinde yatırımı harekete geçirmesini beklediklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,   Brüksel'de düzenlenen İkinci Küresel...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı