AB, Suriye Konulu 9. Brüksel Bağış Konferansı'na Şam Yönetimini Davet Etti
Avrupa Birliği (AB), 17 Mart 2023'te Brüksel'de düzenlenecek Suriye konulu 9. Bağış Konferansı'na Suriye'nin yeni yönetimine davet gönderildiğini duyurdu. 2017 yılından bu yana her yıl düzenlenen bu konferans, bu yıl Suriye yönetiminin de katılımıyla bir yenilik taşıyor.
AB Komisyonu Sözcüsünden Açıklama
AB Komisyonu sözcüsü Anitta Hipper, düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki son gelişmelere ve konferansa Suriye yönetiminin katılımına ilişkin bilgi verdi. Hipper, "Hepimiz Suriye'nin istikrarıyla ilgileniyoruz. Bu yöndeki çalışmaların gerçekleşmesi önemli ve bu ancak kapsayıcı bir geçişle mümkündür" dedi.
İlk Davet
Konferans için Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'ye davet gönderildiği ve ayrıca Suriye lideri Ahmed Şara'nın da davet edildiği bilgisi alındı. Hipper, bu davetlerin ülkedeki mevcut durum hakkında fikir alışverişi yapmak ve AB'nin destek sağlama yollarını değerlendirmek amacı taşıdığını vurguladı.
Kapsamlı Tartışma Fırsatı
Hipper, "Önümüzdeki pazartesi yapılacak Suriye konferansı, yetkililerle sahadaki durum hakkında bilgi alışverişinde bulunmak ve AB'nin nasıl en iyi destek olabileceğini anlamak için kritik bir fırsat sunacak" sözlerini sarf etti.
Brüksel Konferansları ve Suriye'nin Durumu
AB, 2017'den bu yana Suriye'ye destek amacıyla Brüksel'de düzenlenmekte olan bağış konferanslarında, Suriye ve bölgedeki ev sahibi topluluklara kredi ve hibe taahhüdünde bulunuyor. Bu yılki konferansın başlığı "Suriye'nin Yanında Durmak: Başarılı Bir Geçiş İçin İhtiyaçları Karşılamak" olarak belirlenmiştir ve Suriye yönetiminin katılımı açısından bir ilk özelliği taşımaktadır.