70 yıllık ustalığıyla 97 yaşında tezgâha dönen şemsiye ustası

Samsun'da 97 yaşındaki Dursun Yıldız, 70 yıllık tecrübesi ve müşterilerinin ısrarı sayesinde hastalık arasından dönüp şemsiyeleri tamir etmeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2026 10:09
Güncelleme Tarihi: 03.10.2026 10:19

70 yıllık ustalığıyla 97 yaşında tezgâha dönen şemsiye ustası

Dursun Yıldız'ın tezgâha dönüşü:

Samsun'da şemsiye tamiri denince akla gelen isimlerden olan 97 yaşındaki Dursun Yıldız, sağlık sorunlarına rağmen müşterilerinin ısrarı üzerine yeniden dükkâna döndü. Bedesten Çarşısı'nda yaklaşık 70 yıldır esnaflık yapan Yıldız, uzun süre evde kaldıktan sonra titreyen elleriyle şemsiyelere ikinci baharını yaşatıyor.

Bir aydır hastalığı nedeniyle işine gidemediğini söyleyen Yıldız, işini özlediğini ve komşularının desteğiyle tekrar tamir yapmaya başladığını anlattı. Kendi ifadesiyle: "İşler iyi gidiyor. Allah bereket versin. Hastalık nedeniyle bir süredir gelemiyordum. İşimi özledim de ondan geldim."

Müşteri bağlılığı ve arasta desteği:

Yıldız'ın müşterileri, tamir için onun evine kadar gidip ikna ettiği için arastaya geri döndüğünü aktarıyor. Müşterilerinin bir şemsiyeyi tamir etmesi için bir saat boyunca evine kadar gidip dilekçe ettiklerini söylemesi, esnaflar ve mahalle sakinleri arasında güçlü bir bağlılık olduğunu gösteriyor.

Arasta esnafı, Yıldız'ın bölgedeki tek şemsiye tamircisi olduğuna dikkat çekiyor. Esnafların ifadeleri arasında, "Dursun dede bir süredir hastaydı. Uzun zamandır arastaya gelmiyordu. Birisine şemsiyesini yapmak için söz vermiş. Arabayla alıp dükkânın önüne getirmişler. Samsun’da başka şemsiye tamircisi yok. Dursun dede 97 yaşında ve Samsun’un tek şemsiye tamircisi. Söz verdiği için tamire geldi." sözleri yer alıyor.

Bedesten Çarşısı'nın simgesi:

Bedesten Çarşısı'nda yıllardır tanınan bir sima olan Yıldız, özellikle sonbahar ve kış aylarında şemsiye tamiri için yoğun talep görüyor. Hem müşterilerinin hem de esnaf arkadaşlarının desteğiyle kısa süreliğine de olsa yeniden tezgâh başına geçen ustanın amacı, tamamen iyileşip sevdiği mesleğini sürdürmek.

97 yaşında çalışmaya devam eden Yıldız için bu dönüş, hem kişisel bir vefa hem de yerel bir geleneğin yaşatılması anlamı taşıyor. Bedesten'de kuşaktan kuşağa aktarılan el emeği ustalığın temsilcilerinden biri olarak Yıldız'ın hikâyesi, çevresinde dayanışma ve saygı duygusunu canlı tutuyor.

SAMSUN’DA ŞEHRİN TEK ŞEMSİYE TAMİRCİSİ OLAN 97 YAŞINDAKİ DURSUN YILDIZ, İLERLEYEN YAŞI VE TİTREYEN...

SAMSUN’DA ŞEHRİN TEK ŞEMSİYE TAMİRCİSİ OLAN 97 YAŞINDAKİ DURSUN YILDIZ, İLERLEYEN YAŞI VE TİTREYEN ELLERİNE RAĞMEN MESLEĞİNİ DÖRT KOLLA SARILIYOR. YAKLAŞIK 1 AYDIR HASTALIKLA MÜCADELE EDEN YILDIZ, SÖZ VERDİĞİ MÜŞTERİSİNİN ŞEMSİYESİNİ TAMİR ETMEK İÇİN YENİDEN TAMİR ALETLERİNİ ELİNE ALDI.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.