DOLAR
38,81 0%
EURO
43,29 0%
ALTIN
3.996,58 0%
BITCOIN
4.020.394,17 -0,2%

57. Alay'ın Kuruluşu ve Çanakkale'ye İntikali Belgeselle Anlatıldı

57. Alay'ın kuruluşu ve Çanakkale'ye intikali, bir belgesel ile detaylı bir şekilde ele alındı.

Yayın Tarihi: 29.04.2025 14:01
Güncelleme Tarihi: 29.04.2025 14:01

57. Alay'ın Kuruluşu ve Çanakkale'ye İntikali Belgeselle Anlatıldı

57. Alay'ın Kuruluşu ve Çanakkale'ye İntikali

Çanakkale Kara Savaşları sırasında Türk tarihinde önemli bir yer edinen 57. Alay'ın kuruluşu, Çanakkale'ye intikali ve kahramanlıkları, yeni bir belgesel ile izleyiciyle buluştu. Belgesel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah'ın akademik danışmanlığında hazırlandı.

Dr. Sabah, belgeselin, 57. Alay hakkında yaygın olarak yanlış bilinen bilgileri düzeltmeye yönelik bir çaba içerisinde olduğunu belirtti. “57. Alay, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembollerinden biridir,” diyen Sabah, bu alayın tarihi seyrinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kritik rolüne de dikkat çekti.

Belgesel, 57. Alay'ın kuruluş hikayesini ve karşılaştığı zorlukları detaylı bir biçimde ele alıyor. Sabah, bu çalışmada alayın tarih sahnesine girmesini, teşkilatlanmasını ve eğitim süreçlerini inceleyerek izleyicilere daha derin bir bakış açısı sunmayı hedeflediklerini ifade etti.

Sabah, 57. Alay'ın, Türk direnişinin ve vatanseverliğin bir simgesi olduğunu vurguladı. “Alay’ın kuruluşu 21 Ocak 1915’te Gelibolu’da başladı ve 1 Şubat 1915’te Tekirdağ’a intikal etti,” diyen Sabah, Çanakkale'de bilinen o tarihi dönüşüm sürecine de vurgu yaptı. “57. Alay, 22 Şubat 1915 tarihlerinde yeni bir yapılandırmaya giderek, Atatürk’ün 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.' dediği birlik olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Belgeselin Yenilikleri ve Çekim Süreci

Belgeselin yapımcısı Ertuğrul Sevim, projeye katkı sağlayan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanlığı, Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Türk Ocakları Tekirdağ Şubesine teşekkür etti. Belgeselin çekimleri 7 ayda tamamlanmış olup, Sevim, Çanakkale'de gerçekleştirdiği arazideki çalışmaları üç yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Sevim, “Tekirdağ'da 57. Alay'ın kuruluşunu ve Çanakkale’ye intikal sürecini anlatmayı borç bildik,” ifadelerini kullandı. Belgeselin bu yaz ikinci bölümünün çekileceği ve Türk askerlerinin fedakarlıklarının aktarılmaya devam edileceği duyuruldu.

Belgeselin galası, Tekirdağ'daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Çanakkale Kara Savaşları'nda destanlaşan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün övgüyle bahsettiği 57....

Çanakkale Kara Savaşları'nda destanlaşan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün övgüyle bahsettiği 57. Alay'ın kuruluşu, Çanakkale'ye gidişi ve fedakarlıkları, belgeselle anlatıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Çanakkale Kara Savaşları'nda destanlaşan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün övgüyle bahsettiği 57....

Çanakkale Kara Savaşları'nda destanlaşan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün övgüyle bahsettiği 57. Alay'ın kuruluşu, Çanakkale'ye gidişi ve fedakarlıkları, belgeselle anlatıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.