5. Uluslararası Uterus Nakli Derneği (ISUTx) Kongresi Antalya'da başladı

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde 5. ISUTx Kongresi Antalya'da başladı; 20 ülkeden 100 bilim insanı rahim naklinin geleceğini ve immün baskısız yaklaşımları tartışıyor.

Yayın Tarihi: 02.10.2025 11:39
Güncelleme Tarihi: 02.10.2025 11:39

5. Uluslararası Uterus Nakli Derneği (ISUTx) Kongresi Antalya'da başladı

5. Uluslararası Uterus Nakli Derneği (ISUTx) Kongresi Antalya'da başladı

Akdeniz Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Uterus Nakli Derneği (ISUTx) Kongresi, rahim nakli uygulamaları ve geleceğe dönük teknolojilerin tartışıldığı oturumlarla Konyaaltı'ndaki bir otelde başladı. Kongreye 20 ülkeden 100 bilim insanı katıldı.

Açılış ve kongrenin hedefleri

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, açılış konuşmasında rahim nakli alanındaki gelişmelere dikkat çekti. Özkan, "İlk rahim naklinin üzerinden 15 yıl geçtiğini" belirterek, "Dünyada 130 rahim nakli yapıldı, 70 bebek dünyaya geldi. Hedefimiz ilerleyen yıllarda immün sistemini baskılayan ilaçlar olmadan bir şekilde rahim naklini yapmak. Hem yapay organ hem de ilaçsız nakil hem de hayvandan insana nakilleri konuşacağız. Her şey bir hayalle başlar. Küçük küçük bu anlamda başlayan adımlar var." dedi.

Kimlere rahim nakli uygulanıyor?

Özlenen Özkan, rahimsiz doğan ve rahim nedeniyle çocuk sahibi olamayan kadınların tedavi seçeneklerine değindi: "Dünyada 5 bin kadından birinin rahimsiz dünyaya geldiğini" söyleyen Özkan, rahim yokluğunda ya evlat edinme ya da rahim nakli alternatiflerinin bulunduğunu kaydetti. Özkan, "Yumurtaları olan hastalara rahim nakli yapılıyor. Yani hastalar kendi bebeklerini dünyaya getiriyor. Bu anlamda bazı yanlış anlaşılmalar var." ifadelerini kullandı.

Uzman görüşleri ve kongrenin önemi

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, 2011'de gerçekleştirilen ilk rahim naklinin öncülüğü sonrası alanın hızla geliştiğini vurguladı ve dünyanın önde gelen akademisyenleriyle aynı şehirde buluşmanın önemine işaret etti.

Uluslararası Uterus Nakli Derneği Başkanlığını devralan Prof. Dr. Paige Parrot da Antalya'yı "rahim naklinin doğum yeri" olarak tanımladı ve bu kentte yapılmasının kendisi için anlamlı olduğunu belirtti.

Kongre yarın sona erecek.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı