DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.861.811,04 -0,2%

5. Tomris Uyar Öykü Günleri Beyoğlu'nda gerçekleştirildi

Tomris Uyar anısına düzenlenen 5. Öykü Günleri, 1-3 Kasım'da Beyoğlu'nda söyleşiler, atölyeler ve ödül töreniyle tamamlandı.

Yayın Tarihi: 03.11.2025 23:28
Güncelleme Tarihi: 03.11.2025 23:39

5. Tomris Uyar Öykü Günleri Beyoğlu'nda gerçekleştirildi

5. Tomris Uyar Öykü Günleri Beyoğlu'nda gerçekleştirildi

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Tomris Uyar anısına bu yıl beşinci kez düzenlenen 'Tomris Uyar Öykü Günleri', Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde Bilim Beyoğlu'nda 1-3 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinlik; söyleşiler, yazar-okur buluşmaları, atölyeler ve müzik dinletilerine ev sahipliği yaptı.

Program ve paneller

Öykü Günleri'nin açılış gününde düzenlenen panelin ardından yazar Müge İplikçi, "Edebiyatta Kadın" söyleşisinde okurla buluştu. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen "Öykücüler Tartışıyor" paneline ise Uğraş Abanoz, Öniz Ercan, Gözen Esmer, Murat Özsan ve Aslıhan Duman konuk oldu.

Yerel yönetim ve aileden açıklamalar

Beyoğlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yasir Ahıskalı, törende yaptığı konuşmada etkinliğin önemine vurgu yaptı ve şu ifadeleri kullandı: "Edebiyatımızın en kıymetli isimlerinden biri için sizlerle bir aradayız. Öykücülüğümüzün en güçlü kalemlerinden biri olan, en özel seslerinden biri olan Tomris Uyar’ı anıyoruz. Kalemine dökülenler, yalınlığın, samimiyetin ve içtenliğin en güzel örneklerinden biri olan Tomris Uyar, onu her okuyanın kalbine kendi hikayesini hatırlatıyor. Yalınlık, samimiyet, içtenlik. Biz Beyoğlu Belediyesi olarak sanatı halkın gündelik hayatına dahil eden genç sanatçılara, kadın sanatçılarımıza alan açan Beyoğlu’nun her sokağında sanatın izini silmeye değil, onu yaşatmaya ve büyütmeye çalışan bir anlayışla çalışıyoruz. Bugün edebiyatımız için böylesine kıymetli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmak bu çabamızın kıymetini bir kez daha bize hatırlatıyor. Tomris Uyar Öykü Günleri’ni kelimeler aracılığıyla insan olmanın, birbirimizi anlamanın bir yolu olarak görüyoruz. İçinde cevherler barındıran, yalnızca biraz cesarete ihtiyacı olan gencecik sanatçılarımıza ilham olmanın bir yolu olarak görüyoruz. Bu nedenle burada olduğunuz için emeğiniz, üretiminiz için her birinize içtenlikle teşekkür ediyoruz."

Tomris Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar ise etkinliğe dair duygularını şöyle aktardı: "Bu öykü günleri çok güzel. Bu tip etkinlikler çok hoşuma gidiyor. Çok mutlu oluyorum. Öykü günleri özellikle annemin çok önem verdiği bir şey olduğu, öykü tüm hayatı olduğu için bu odaklı bir etkinlik olması çok hoşuma gidiyor. Tomris Uyar’ın öyküyü ne kadar ciddiye aldığını, nasıl profesyonel yaklaştığını söylemek gerekiyor. Sadece öykü yazmış değil. Öykü üzerine düşünmüş, denemeler yazmış, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere dersler vermiş. Bu konunun teorisi üzerine düşünmüş, kafa yormuş, yazmış ve aktarmak için çalışmış. Hayatında çok önemli bir yer kapladığı belli. Bu ödül törenini düzenleyenlerin, katılanların günü. Herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Seçici kurula teşekkür ediyorum. Beyoğlu Belediyesi’ne de ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum."

Atölye, dinleti ve ödüller

Etkinlik programında Zeynep Eşin yürütücülüğünde "Öykü Atölyesi" düzenlendi ve Ömer Göyce bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Festival kapsamında yazar İnci Aral Onur Ödülü ile onurlandırıldı.

Bu yılki "Tomris Uyar Öykü Armağanı Ödülü" için 400 kişi arasından 10 finalist belirlendi. Finalistler: Erdem Tezbaşaran, Ergün Doğan, Duygu Aydoğdu, Necati Albayrak, Pelin Ergül, Esra Yüksel, Alihan Demir, Murat Sipahioğlu, Duygu Özsüphandağ ve Yasman Sevda Eren olarak açıklandı. Finalistler arasından ödülün bu yılki sahibi Necati Albayrak oldu. Necati Albayrak’ın konuşması sonrası program sona erdi.

ETKİNLİĞİN GENEL GÖRÜNÜMÜ

ETKİNLİĞİN GENEL GÖRÜNÜMÜ

KATILAN MİSAFİRLER

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı