DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.901,44 -0,06%
BITCOIN
3.784.533,41 0,01%

5. Gıda Bankacılığı Zirvesi İstanbul'da Gerçekleşti

İstanbul'da düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi'nde gıda israfı ve adil erişim sorunları ele alındı.

Yayın Tarihi: 08.04.2025 15:12
Güncelleme Tarihi: 08.04.2025 15:21

5. Gıda Bankacılığı Zirvesi İstanbul'da Gerçekleşti

5. Gıda Bankacılığı Zirvesi İstanbul'da Gerçekleşti

İstanbul'da, gıda israfı ve gıdaya adil erişimin tartışıldığı 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi düzenlendi. Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) tarafından Şişli'de bir otelde gerçekleştirilen etkinlik, gıda israfı ve gıdaya adil erişim konularındaki sorunlar ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

Zirvede, TİDER'in temsil ettiği ve 6 kıtada 50'den fazla ülkede 41 milyon kişiye gıda bankacılığı hizmeti veren Küresel Gıda Bankacılığı Ağı'nın başlatmış olduğu "Gıdadan Fazlası" kampanyasının detayları da aktarıldı. Uzman konuşmacılar, "Gıda ve tarım değer zincirinde kayıplar ve israfın önlenmesi", "Gıdanın sürdürülebilirliği ve tüketici alışkanlıkları", "Atıkların ileri dönüşüm ile değerlendirilmesi", "Sokak hayvanları için temel ihtiyaçların karşılanması" gibi başlıklar altında sunumlar gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk, derneğin kuruluşunun 15. yılını kutladıklarını belirtti. Tibuk, Türkiye'de gıda bankacılığı ağının 39 şehirde toplamda 83 gıda bankasına ulaştığını ifade etti. "TİDER’in öncelikli amacı, Türkiye’nin her ilinde bir gıda bankası açmak ve tüm ihtiyaç sahiplerine erişebilmektir. 2021 yılı rakamlarına göre dünyada 820 milyondan fazla insan açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Buna karşın dünya çapında üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor. İsrafa uğrayan bu gıdanın yüzde 25'i kurtarılabilse, 820 milyon insanı doyuracak miktarda gıda kurtarılmış oluyor. Bu israfın maddi karşılığı ise 1 trilyon dolardır." dedi.

Tibuk, gıda bankalarının bağışlanmış gıda, giysi, temizlik malzemesi ve yakacak ürünleri toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesi olduğunu belirtti. "Firmalar ve kişiler, ürünleri bu bankaya yatırır, ihtiyacı olanlar da bu ürünleri bankadan çeker. TİDER olarak iki önceliğimiz var; ilki gıda kaybı ve israfını önlemek, ikincisi ise ihtiyaç sahipleri için gıda bankacılığı sisteminin yayılmasını sağlamaktır." şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından zirve oturumlarla devam etti.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Başkanı Hande Tibuk, TİDER tarafından düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı...

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Başkanı Hande Tibuk, TİDER tarafından düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi'ne katılarak konuşma yaptı.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Başkanı Hande Tibuk, TİDER tarafından düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı...

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Başkanı Hande Tibuk, TİDER tarafından düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi'ne katılarak konuşma yaptı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı