5. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi tamamlandı
MÜSİAD Ankara Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi'nde ikinci gün etkinlikleriyle sona erdi. Zirve iki gün boyunca alanında uzman konuşmacıların sunum ve panellerine ev sahipliği yaptı.
Vizyon Konuşması: Kontrol ve sistemlerin işleyişi
ASFAT Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa İlbaş, etkinlikte yaptığı "Vizyon Konuşması"nda bölgedeki sıcak çatışmalara değinerek İsrail’in Katar’a yönelik hava saldırısını örnek gösterdi. İlbaş, Katar’ın satın aldığı platformların saldırı gününde çalışmadığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi paylaştı:
"Hava savunma sistemleri eski filan değil, son model. Trilyon dolarlık savunma yatırımlarıyla alınmış olan sistemlerden bahsediyorum. Peki ne oldu, çalıştı mı? Sonuç alabildik mi? Alınamadı. Yani milyonları, trilyon dolarları yatırabilirsiniz. Çok iyi platformlar satın alabilirsiniz. Kontrolü sizde mi? Sizin mi? Biz Türk savunma sanayicileri olarak ASFAT olarak ya da diğer kardeş kuruluşlarımız olarak dost ve müttefik ülkelerle görüştüğümüz zaman diyoruz ki 'Biz size bir şey veriyorsak bu sizindir. Siz kontrol edeceksiniz, çalışır.' Ama maalesef şimdiye kadar milyon, trilyon dolarla yapılan savunma sanayisi yatırımlarının ne olduğunu gördük, çalışmadığını gördük. Kontrolü başkalarında olan trilyon dolarlık yatırımlarda kimseye fayda olmadığını gördük."
Sürdürülebilirlik ve bakım-onarımın önemi
İlbaş, savunma sanayi platformlarının sürdürülebilirliğine dikkat çekti ve askeri fabrikaların gerçekleştirdiği bakım, onarım ve modernizasyon faaliyetlerinin hayati önemde olduğunu belirtti. Ülkelerin askeri kapasite karşılaştırmalarında yer alan sayıların yanıltıcı olabileceğine işaret ederek, platformların fiilen kullanılamaması durumunun arkasında yeterli bakım-onarım altyapısının bulunmamasının yattığını aktardı.
İlbaş, sürdürülebilirliğin tek seferlik bir başarı olmadığını, uzun vadeli planlama gerektirdiğini şu sözlerle özetledi: "Yani sürdürülebilirlik bir an olabilir. Bu sene 2025'te her şeyi yaptınız ama 2030'da ne yapacağınızı da bilmektir. 2040’ta bunu devam ettirebilmektir. Bunu geliştirmeye devam edebilmektir."
Oturumlar ve katılımcılar
Zirvenin "Hava Savunma Sistemleri" başlıklı oturumunda şunlar sunum yaptı: ASELSAN Sistem Mühendisliği Direktörü Meysun Avcı Özgün, ROKETSAN Hava Savunma Sistemleri Direktörü Barlas Ortaç, HAVELSAN Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri İş Geliştirme Müdürü Nezih Şişman ve TÜBİTAK SAGE Hava Savunma Füzeleri Proje Yürütücüsü Dr. Emin Yusuf Avan. Katılımcılar sistem tasarımı, entegrasyon ve sahada sürdürülebilir operasyonel hazırlık konularında değerlendirmelerde bulundu.
Zirve, iki gün süren programın ardından "Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri İhale Uygulamaları ve İkili Görüşmeler" oturumu ile tamamlandı.
MÜSİAD Ankara Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi'nde ikinci gün etkinlikleriyle tamamlandı. ASFAT Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa İlbaş, etkinliğin "Vizyon Konuşması" başlıklı bölümünde konuşma yaptı.