Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

400 yıllık gelenek dün gece yerine getirildi! İspanya'da atlar ateşin üzerinden atladı

İspanya'da 400 yıldır süren gelenek kapsamında dün, San Bartolome de Pinares köyünde tüm atlar ateşin üzerinden atlatıldı.

Yayın Tarihi: 17.01.2024 09:35
Güncelleme Tarihi: 17.01.2024 09:35

400 yıllık gelenek dün gece yerine getirildi! İspanya'da atlar ateşin üzerinden atladı

İspanya Avila kentinde bulunan San Bartolome de Pinares köyünde 18. yüzyıldan kalma bir etkinlik hala sürdürülüyor! Köy halkı, “kötülükleri kovmak için” her yıl atlarını yaktıkları ateşin üzerinden atlatıyor. “Las Luminarias” isimli etkinlik, 400 yıldan beri her yıl 16 Ocak tarihinde yapılıyor. 

Katolik inancına göre hayvanları koruduğuna inanılan Aziz Anton adına dün gece İspanya’da 400 yıllık bir gelenek tekrar yerine getirildi. 550 nüfuslu köyde hem dini hem de kültürel bir etkinlik olan Las Luminarias, havanın kararması ve kilise çanlarının çalınmasıyla birlikte başladı. 

Atlar önce kilisenin papazı tarafından kutsandı ve tüm köyün merkezinde dolaştırıldı. Daha sonra ise gece boyunca sokaklarda yakılan ateşlerden atlatıldı. 

ispanya

1 yıl boyunca hastalıklardan koruyacak! 

400 yıldır süren bu geleneğin, hayvanları ve köylüleri hastalıklardan koruyup kötü ruhlardan arındırdığına inanılıyor. Daha fazla duman olması ise söz konusu ritüelin olmazsa olmazı! Hatta bu yüzden köylüler, ateş yakarken yaş ağaç dalları kullanıyor. 

Her yıl etkinliğe katılan köylüler ise zaman zaman atlarıyla ateşin üzerinden atlıyor. Etkinlikte bugüne kadar atların ya da herhangi bir köylünün zarar görmediği vurgulanırken, benzer etkinlikler ülkenin diğer bölgelerinde de yapılıyor. 

ispanya gelenek

Hayvan hakları dernekleri ayaklandı! 

İspanya’nın güneyindeki Badajoz isimli kente bağlı Villar del Rey isimli köyde de benzer bir etkinlik yapılmıştı. Her yıl süren bu etkinlikler köylüler tarafından devam ettirilirken, görüntülerin medyaya ulaşması sonucu hayvan hakları dernekleri ayaklandı. Atların ateş üzerinen geçerken acı çektiği gerekçesiyle hayvan aktivistleri bu yıl da geleneğin kaldırılmasını talep etti.