2026 Hac Kurası Ankara'da Çekildi: 1,799,836 Aday İçin 84,942 Kontenjan Belirlendi

2026 hac kuraları Ankara’da noter huzurunda çekildi; 1,799,836 aday arasından Suudi Arabistan tarafından Türkiye’ye tanınan 84,942 kişilik kontenjan belirlendi.

Yayın Tarihi: 05.11.2025 14:15
Güncelleme Tarihi: 05.11.2025 14:15

2026 Hac Kurası Ankara'da Çekildi: 1,799,836 Aday İçin 84,942 Kontenjan Belirlendi

2026 Hac Kurası Ankara'da Çekildi: 1,799,836 Aday İçin 84,942 Kontenjan Belirlendi

Büyük heyecanla beklenen 2026 yılı hac kuraları çekilmeye başlandı ve adaylar isimlerini dijital ekrandan takip etti. Sürece ilişkin duygu yüklü anlar ve katılım verileri öne çıktı.

Kura süreci ve katılım

Kura, Diyanet İşleri Başkanlığı Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu'nda bilgisayar ortamında ve noter huzurunda gerçekleştirildi. Görevlilerin yanı sıra hacı adayları ve yakınları salonda hazır bulundu. Haber boyunca sıkça dile getirilen beklentiyle birlikte, süreç dijital ekranlar üzerinden adaylara yansıtıldı.

Bu yıl yaklaşık 185 bin vatandaş ön kayıt yaptırdı. Kaydı yenilenen ve ön kayıt yaptıranlar olmak üzere toplam 1 milyon 799 bin 836 kişi kuraya katıldı. Bu sene ise Suudi Arabistan tarafından Türkiye’ye tanınan kontenjan 84 bin 942 olarak açıklandı.

Adayların ilk tepkileri

Adaylar isimlerini ekrandan takip ederek sevinç ve duygularını paylaştı. Ekrandan ismini takip eden Ayşegül, “4 senedir bekliyorum. Elhamdülillah, çok şükür. Allah herkese nasip etsin. Allah’ım gidip gelmeyi nasip etsin inşallah. Duanın şekli olmaz, hepimizi affetsin ya Rabbim” ifadelerini kullandı ve telefonunda kız kardeşine gözyaşları içinde haberi verdi. Yanında bulunan eşi, bu duygunun tarif edilemez olduğunu belirtti.

Zehra Güler, aile yakınlarıyla salonda yer alırken duygulu anlar yaşadı: “İnanıyordum, 14 sene oldu. Çok mutluyum. Bu sene çok emindim gideceğimizden. Küçük oğlumla yazılmıştım, kızım 4 yaşında. Eşim kendim kızım gideceğiz. Kızım, annem Kabe’ye gitsin diye dua ediyordu. Buradan çok dua etmişti.”

Ali Aydın ise süreç boyunca sabırlı bekleyişini anlattı: “Hayırlısı neyse o olsun. Nasip kısmet. 2011’de kuraya girdim, 15-16’ncı senem bu sene. Henüz bakıyorum adımı göremedim. Giden oldu, yakın akrabalarım gitti geldi. Memleketimize, devletimize, herkese dua ediyoruz.”

Rabia Kırçiçek de kızıyla birlikte ismini takip ederken duygularını paylaştı: “Bu sene 16’ncı çekilişimiz. İnşallah çıkar diye ümit ediyoruz. 3-4 senedir geliyorum, aynı duygularım. Kızım gitti, yazıldı ve 1 sene sonra çıkmıştı ama ben 16 senedir bekliyorum. Tek temennim bekleyen herkese çıkması.”

Sonuçların öğrenilmesi ve seyahat takvimi

Hacı adayları, sonuçları saat 20.00’den itibaren e-Devlet üzerinden öğrenebilecek. 2026 yılı haccı için Türkiye’den çıkışlar 18 Nisan-22 Mayıs 2026 tarihlerinde, hacdan dönüşler ise 31 Mayıs-25 Haziran 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

AYŞEGÜL HANIM VE EŞİ

AYŞEGÜL HANIM VE EŞİ

ZEHRA GÜLER

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı