DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.849.260,47 -0,09%

2025-YKS'de 24.868 Özel Kontenjandan 19.006'sına Yerleştirme Yapıldı; 5.862 Kontenjan Boş

2025-YKS'de ayrılan 24.868 özel kontenjandan 19.006'sı doldu; 5.862 kontenjan için ek yerleştirme yapılacak.

Yayın Tarihi: 04.09.2025 11:34
Güncelleme Tarihi: 04.09.2025 11:34

2025-YKS'de 24.868 Özel Kontenjandan 19.006'sına Yerleştirme Yapıldı; 5.862 Kontenjan Boş

2025-YKS'de özel kontenjanların durumu: 24.868 kontenjandan 19.006'sı doldu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) yerleştirmelerinde, şehit ve gazi yakını, gazi, depremzede ve 34 yaş üstü kadın adaylar için ayrılan toplam 24.868 özel kontenjanın 19.006'sına yerleştirme yapıldı. Henüz dolmayan 5.862 kontenjan için ek yerleştirme süreci açılacak.

Depremzede kontenjanlarında doluluk ve kapsam

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) açıklamasına göre, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle 2023'te getirilen depremzede kontenjanları kapsamında bu yıl 8.726 depremzede aday yükseköğretim programlarına yerleşti. Depremzede kontenjanlarından yararlanma hakkı, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ikamet eden adaylar ile bu illerde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim gören adaylara tanındı.

Söz konusu illerde sağlanan toplam 9.141 ek kontenjanın yaklaşık %95

Şehit ve gazi yakını ile gazi adaylara ayrılan vakıf kontenjanları

Şehit ve gazilerin eş ve çocukları ile gazi adaylar için vakıf yükseköğretim kurumlarında ayrılan 4.045 burslu öğrenci ek kontenjanının 971'ine yerleştirme yapıldı; bu kontenjanların doluluk oranı %24 oldu.

34 yaş üstü kadınlara ayrılan kontenjan ve mezuniyet

Önceden yükseköğretim imkânı bulamamış 34 yaş üstü kadınlara 2025-YKS'de toplam 11.682 ek kontenjan ayrıldı. Bu haktan 9.309 kadın aday yararlanarak üniversiteli oldu; kontenjan doluluk oranı %80 olarak kaydedildi.

Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlara yönelik ek kontenjan kapsamında 2023'te ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrenciler yükseköğretim süreçlerini tamamladı ve 1.557 kadın öğrenci bu yıl mezun oldu.

YÖK Başkanı Erol Özvar'ın değerlendirmesi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, açıklamada yükseköğretimde kapsayıcılık ve toplumsal katılımın önemine vurgu yaptı. Özvar, söz konusu kontenjanlarla dezavantajlı adayların yükseköğretime erişiminin kolaylaştırılmasının amaçlandığını belirtti.

Prof. Dr. Özvar ayrıca, genel kontenjan ve özel kontenjan şartlarına göre tercih yapan ve yerleşen adayların kendi kategorileri içinde ayrı sıralamalara tabi tutulduğunu; bunun adaylar arasında hak kaybı veya eşitsizlik yaratmadığını ifade etti.

Depremzede kontenjanlarının gençlerin eğitimlerini kesintisiz sürdürebilmeleri açısından önemine dikkat çeken Özvar, şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi adaylar için ayrılan kontenjanların şehit yakınlarına ve gazilere yönelik bir teşekkür niteliği taşıdığını söyledi. Ayrıca 34 yaş üstü kadınlara yönelik kontenjanların, fırsat eşitliğini genişletme ve yükseköğretime adil erişimi artırma hedefiyle uygulandığını belirtti.

Ek yerleştirme süreci

Adaylar, boş kalan 5.862 özel kontenjan için açılacak ek yerleştirme sürecinde başvuru yapabilecek. YÖK'ün paylaştığı veriler, özel kontenjanların dezavantajlı gruplara yönelik uygulanmasının devam ettiğini gösteriyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı