19. Uluslararası Kongre ve Sergisi Antalya'da Başladı

TUSAF'ın düzenlediği 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi, tarım, iklim ve su konuları ele alındı.

Yayın Tarihi: 14.02.2025 13:06
Güncelleme Tarihi: 14.02.2025 13:35

19. Uluslararası Kongre ve Sergisi Antalya'da Başladı

TUSAF 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi

TUSAF'ın 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'nde "Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım" ana temasıyla başladı. Kongre, tarım sektöründe yaşanan önemli gelişmeler ve gıda ihracatı üzerine çeşitli bildiriler ve konuşmalar içermekte.

İhracat Verileriyle 2024 Hedefleri

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 2023'te Türkiye'nin dünya buğday unu ihracatındaki payının 1,47 milyar dolarla yüzde 21,2 olduğunu ifade etti. Gürcan, 2024'te gerçekleştirilecek 1,16 milyar dolarlık buğday unu ihracatının en çok Irak, ardından Suriye, Somali, Cibuti ve Venezuela'ya yapılacağını belirtti.

Tarım ve Gıda Sanayi Üzerine Vurgular

Gürcan, tarımsal dış ticarette fazla veren bir ülke olduğumuzu ve tarım ürünleri ihracatının toplam ihracat içindeki payının geçen yıl yüzde 12,4 olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca, piyasa bozucu faaliyetlere karşı gerekli tedbirlerin alındığını ve 81 ilde denetim faaliyetleri gerçekleştirildiğini duyurdu.

İklim Değişikliğinin Etkileri

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı. Son 50 yılda doğal afetlerin 5 kat arttığını belirten Bağcı, üretim planlamasında arızi talep dengesini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

TUSAF'ın Başarılı İcraatları

TÜSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye'nin 2024 yılını sıkıntılarla geçirdiğini ancak iç piyasa güvenliğini sağladıklarını belirtti. 2024 yılında 20 milyon ton buğday üretimi ve 3 milyon tonun üzerinde ihracatla sezonu başarıyla kapattıklarını ifade etti.

Gıda İsrafı ve Güvenliği

Tezcan, dünya genelinde 1 milyar 300 milyon ton gıda israfının yaşandığını ve buna bağlı olarak Türkiye'nin gıda arz güvenliğinde kritik bir rol üstlendiğine vurgu yaptı. Gıda güvenliği sağlamak adına 2025'te tüketiciyi korumaya yönelik stratejiler geliştireceklerini açıkladı.

Kongre Sonrası Ödüller

Kongrede konuşmaların ardından TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, bakan yardımcılarına plaket takdim etti. Etkinliğin 16 Şubat'ta sona ermesi planlanıyor.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından "Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım"...

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından "Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım" ana temasıyla düzenlenen "19. Uluslararası Kongre ve Sergisi", Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezinde başladı. Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı (sol 5), Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan (sol 4), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güldal (sağ 5) ile TUSAF Başkanı Haluk Tezcan (ortada) ve davetliler katıldı.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından "Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım"...

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından "Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım" ana temasıyla düzenlenen "19. Uluslararası Kongre ve Sergisi", Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezinde başladı. Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı (sol 5), Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan (sol 4), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güldal (sağ 5) ile TUSAF Başkanı Haluk Tezcan (ortada) ve davetliler katıldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı