Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

13 yaşındaki çocuklar TikTok’ta çatışma içeriklerine maruz kalıyor!

Bir araştırmaya göre, 13 yaşındaki çocukların İsrail-Hamas çatışması başta olmak üzere birçok çatışma içeriklerine maruz kaldığını gösterdi.

Yayın Tarihi: 24.12.2023 15:48
Güncelleme Tarihi: 24.12.2023 15:48

13 yaşındaki çocuklar TikTok’ta çatışma içeriklerine maruz kalıyor!

The Wall Street Journal tarafından yapılan bir deneyde, TikTok'ta 13 yaşındaki çocuklar gibi davranan bot hesaplara, İsrail-Hamas çatışmasıyla ilgili kutuplaştırıcı ve genellikle aşırı içerikler yoğun şekilde gösterildi. Bu araştırma, TikTok'un kullanıcı etkileşimlerine dayalı olarak son derece kişiselleştirilmiş bir akış düzenleyen algoritmasının güçlü etkisini vurguluyor.

Wall Street Journal, TikTok'un içerik algoritmasını keşfetmek için 13 yaşında olarak kayıtlı birkaç bot hesabı oluşturdu. Yalnızca İsrail-Hamas çatışmasıyla ilgili TikTok videolarında duraklayan bu botlar, kısa sürede ilgili içerik seliyle karşılaştı. Algoritma, genellikle kutuplaşmış, Filistin yanlısı veya İsrail yanlısı bakış açılarını destekleyen, birçoğu korkuyu körükleyen ve grafik senaryoları tasvir eden videolar sundu.

Birkaç saat içinde botlara, aşırı bakış açılarını teşvik eden birçok videoyla birlikte oldukça kutuplaşmış içerikler gösterildi. Botlara, bazıları kıyamet senaryoları öngören düzinelerce endişe verici video sunuldu. Videoların büyük çoğunluğu Filistin görüşünü destekliyordu ve birçoğunda protestolar, acı çeken çocuklar ve ölüm tasvirleri yer alıyordu.

tiktok

TİKTOK'UN YANITI VE POLİTİKALARI

TikTok, deneyin genç kullanıcıların gerçek deneyimlerini yansıtmadığını, çünkü gerçek kullanıcıların içerik beğenme, paylaşma ve arama dahil olmak üzere uygulamayla farklı şekilde etkileşime girdiğini belirtti. Platform, ayrıca zararlı içeriğe sahip milyonlarca videoyu kaldırma çabalarının da altını çizdi.

Bu deney, TikTok'un algoritmasının genç kullanıcılar üzerindeki etkisi, özellikle de onları çatışma içeriklerine nasıl hızlı bir şekilde yönlendirebileceği konusunda önemli endişeler uyandırıyor. Genç yaşta bu kadar yoğun ve kutuplaşmış içeriğe maruz kalmanın, karmaşık küresel meseleleri anlamaları ve zihinsel refahları üzerinde derin etkilerin olabileceği belirtiliyor.