ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 13 Ağustos 2025
ANADOLU AJANSI
Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
1- Togg en çok satılan otomobiller listesinde zirveye oynuyor
Yılın ilk 7 ayında en çok satılan otomobiller sıralamasında Renault Clio birinci sırada yer alırken, Togg elektrikli araç pazarındaki konumunun yanında aynı kulvarda da liderliği zorluyor. Bu gelişme, yerli üretimin pazardaki rekabetçi duruşunu öne çıkarıyor.
Bu dönemde ayrıca, geçen yılın temmuz ayında Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar tutarında yatırım anlaşması imzalayan BYD'nin model bazında Seal U satışları, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 38 kat artış kaydetti.
(Ali Canberk Özbuğutu/İstanbul) (Grafikli)
2- İstanbul'da LGS'de şampiyonların tercih ettiği liseler belli oldu
İstanbul'da bu yıl 500 tam puanla öğrenci kabul eden liseler arasında Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesinin Almanca ve İngilizce hazırlık programları, Beyoğlu Galatasaray Lisesi ve Fatih İstanbul Erkek Lisesi yer aldı.
İmam hatip liseleri arasında en yüksek puanla tercih edilen okul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. Mesleki ve teknik liseler içinde ise Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Havacılık ve Uzay Teknolojisi alanı, 17. sırada olup ilk 20'ye giren tek mesleki ve teknik lise olarak öne çıktı.
(Mikail Bıyıklı/İstanbul)
3- İspanya'ya tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatı
Banco Sabadell'in İstanbul Temsilcilik Ofisi Baş Temsilcisi Vicente Balbin, İspanya'nın Avrupa Birliği pazarında Türkiye için stratejik ortak olmayı sürdürdüğünü belirtti ve bu olumlu eğilimin önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini söyledi.
(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul) (Grafikli)
4- İstanbul'da "Yarısı Bizden" kampanyasından en çok faydalanan ilçe Bahçelievler oldu
Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara finansman desteği sağlayan "Yarısı Bizden" kampanyasından, 2024'ten bu yana İstanbul genelinde 17 bin 246 daire ve iş yeri sahibi faydalandı; bunun 3 bin 738'i Bahçelievler ilçesinden oldu ve ilçenin payı yüzde 22 olarak kayda geçti.
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, kampanya sürdüğü takdirde önümüzdeki 5-6 yıl içinde ilçede sıkıntılı binaların kalmayacağını öngördüğünü belirtti. Başkan Bahadır ayrıca 2024'te yaklaşık 400 yıkım, 2025'te temmuz dahil 400 yıkım olduğunu ve yıl sonunda bunun 700 ile 1000 arasında olacağını ifade etti.
(Ferhat Yasak/İstanbul) (Görüntülü)
5- Rus uzmanlara göre, Putin-Trump zirvesinde Ukrayna'da barışın yol haritası ortaya çıkacak
Çağdaş Devlet Kalkınma Enstitüsü Müdürü Dmitriy Solonnikov, zirvede krizin çözümüne ilişkin bir senaryo veya yol haritası ortaya çıkabileceğini ancak bunun bir ateşkes anlaşmasına dönüşmeyebileceğini söyledi.
Siyasal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Darya Grevtsova ise ateşkes parametreleri üzerinde uzlaşı sağlanabileceğini, bunun ilk etapta şehirleri hedef alan saldırılarla ilgili havada bir ateşkes şeklinde başlayabileceğini ve daha sonra Donbas'taki temas hattında çatışmaların durdurulabileceğini belirtti.
(Dmitri Chirciu/Moskova)
6- Hollandalı eski bakan, Gazze'deki sivilleri korumak için BM mekanizması önerdi
Eski Hollanda Savunma Bakanı Joris Voorhoeve, BM'nin "Barış için Birleşme" mekanizmasının Gazze'deki sivilleri koruma amacıyla uygulanması gerektiğini savundu. Voorhoeve, benzer adımların daha önce Zepa ve Srebrenitsa gibi kriz bölgeleri için de daha erken atılması gerektiğini vurguladı.
Eski bakan, son anda bile harekete geçilse Gazze Şeridi'ndeki birçok kişinin kurtarılabileceğini ifade etti.
(Selman Aksünger/Lahey) (Görüntülü)
7- Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 256. randevusunda
UEFA Konferans Ligi 3. eleme turu rövanşında yarın St. Patrick's ile sahasında karşılaşacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında oynadığı 255 müsabakada 96 galibiyet, 49 beraberlik ve 110 yenilgi yaşadı. Bu randevu kulübün Avrupa müsabakalarındaki 256. sınavı olacak.
(Metin Arslancan/İstanbul) (Grafikli)
8- PORTRE - Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba
Siyah-beyazlı kulübün onursal başkanı Süleyman Seba, vefatının 11. yılında anılıyor. Futbolcu olarak genç yaşta girdiği Beşiktaş'ta başkanlık görevini 16 yıl sürdüren Seba, kulübüne görev süresinde taraftarlarına 22 kupa sevinci yaşattı.
Seba döneminde takım ligde üst üste 3 kez şampiyon olurken, aynı dönemde namağlup şampiyonluk da yaşayarak ayrı bir rekora imza attı.
(Hüseyin Eroğul/İstanbul) (Grafikli)
9- Şampiyonlar Ligi yolundaki ABB FOMGET, Birleşmiş Milletler gibi
Başkent temsilcisi kadın futbol takımının kadrosunda 4 farklı kıtadan 14 ülke futbolcusu bulunuyor. Kadroda Ukrayna'dan 3 futbolcu, Brezilya'dan 2 futbolcu; İspanya, Kosova, İsveç, ABD, Nijerya, Sırbistan, Meksika, Slovenya, Gana, Güney Afrika, Karadağ ve Portekiz'den ise birer futbolcu yer alıyor.
Takımın en genç yabancı oyuncusu 23 yaşındaki Kosovalı Blerta Smaili, en tecrübelisi ise 37 yaşındaki Slovenyalı Mateja Zver olarak kaydedildi.
ABB FOMGET Kulüp Başkanı Yalçın Demirkol, iyi yabancı oyuncular ve güçlü yerli isimlerle tecrübe ile enerjiyi harmanladıklarını, başarının planlı, vizyoner ve inançlı çalışmaların sonucu olduğunu söyledi.
(Fatih Gazioğlu/Ankara) (Fotoğraflı / Görüntülü)
***
Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.