10. Genç Diplomat Akademisi TBMM'de açıldı; Kurtulmuş: Uluslararası sistemin kuralları gözden geçirilmeli

10. Genç Diplomat Akademisi TBMM'de açıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş BMGK'yı eleştirerek uluslararası sistemin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu; Bakan Bak Türkiye'nin gücünü vurguladı.

Yayın Tarihi: 29.01.2026 12:58
Güncelleme Tarihi: 29.01.2026 12:58

10. Genç Diplomat Akademisi TBMM'de açıldı; Kurtulmuş: Uluslararası sistemin kuralları gözden geçirilmeli

10. Genç Diplomat Akademisi TBMM'de açıldı

10. Genç Diplomat Akademisi, TBMM’de düzenlenen bir törenle açıldı. Törene TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve diğer yetkililer katıldı.

Kurtulmuş'un değerlendirmeleri

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, uluslararası kurumların işlemediğini belirterek, "Uluslararası sistemin kuralları gözden geçirilmeli. BMGK iflas etti, çatışmaları çözemiyor." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş konuşmasında, Gazze'deki duruma değinerek şu görüşleri paylaştı: "Şartları her gün ağırlaşan Gazze’deki mazlum halkın üzerine her gün İsrail’in saldırıları yoğunlaştırılıyor. Buna rağmen maalesef soykırım bir şekilde devam ediyor."

Uluslararası sistemin mevcut işleyişini eleştiren Kurtulmuş, "Karşımızda hiçbir şekilde çalışamayan, üzerine vazife olarak uluslararası sistem tarafından verilmiş konuları çözemeyen bir küresel sistem vardır. Bu sistemin değiştirilmesi önümüzdeki dönemin en önemli meselelerinden birisidir." dedi.

Kurtulmuş ayrıca veto uygulamalarına dikkat çekerek, "Dünyanın bütün ülkeleri, herhangi bir konuda karar alsa bile, veto hakkına sahip 5 ülkeden biri 'onaylamıyorum' diyorsa kararı uygulayamıyorsunuz." sözlerini kullandı. Türkiye'nin güçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "NATO’nun temelleri çatırdıyor. Türkiye; dostlarımızın iftihar edeceği, düşmanlarımızın çekineceği ve rakiplerimizin de bizimle mücadele etmeyi bir kere daha düşüneceği yeni bir döneme girdi. Türkiye’nin güçlü olmaktan başka çaresi yok." dedi.

Bakan Bak'ın konuşması

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin önemli bir bölgede bulunduğunu ve önemli sınamalardan geçtiğini belirtti. Bak, kendi deneyimine atıfta bulunarak TBMM'de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı yaptığına değindi ve NATO'yu "dünyada çok önemli bir örgüt" olarak nitelendirdi.

Bakan Bak şu değerlendirmeyi yaptı: "Bölgemizde yaşanan süreçleri baktığımız zaman da Türkiye’nin güçlü bir liderliğe, güçlü bir yapıya ve güçlü bir orduya sahip olması gerekiyor."

Genç Diplomat Akademisi

Genç Diplomat Akademisi

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.