Bist 100
10.152,57 0%
DOLAR
32,27 0,01%
EURO
35,09 0,28%
ALTIN
2.451,85 0,73%

1 milyon işçiye düğün bayram ettiren karar! Sonunda duyuruldu

Kamu ve özel sektörde işini kaybedenler için yeni düzenleme hayata geçirildi! İş akdi sonlandırılar hakkındaki vergi indirimi belirsizliğini netleştirecek açıklama yapıldı! İşte işçileri sevindirecek olan o karar...

Yayın Tarihi: 29.04.2024 08:28
Güncelleme Tarihi: 29.04.2024 08:28

1 milyon işçiye düğün bayram ettiren karar! Sonunda duyuruldu

Kamu ve özel sektörde işini kaybedenleri sevindirecek yeni bir gelişme yaşandı! İş akdinin sonlandırılmasına yönelik belirsizliklerin giderilmesi adına yeni bir düzenleme daha duyuruldu. Sözleşmeli olarak kamu ya da özel sektörde çalışanlar için düzenlenen yeni detaylar sayesinde önemli bir adım daha atılmış oldu. 

4B’li olarak sözleşmeli pozisyonlara atananlar için önemli bir adım atıldı! 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23’üncü maddesi kapsamında sürekli işçi kadrolarına geçiş yapanları sevindirecek haber geldi. Alınan bilgilere göre sürekli işçi kadrolarına geçen ve vergi indirim belgesi olup iş sözleşmesi ya da idari hizmet sözleşmelerinin sonlandırılmasına ilişkin belirsizlikler giderildi! 

Türkiye’de kamuda çalışan kadrolu ve taşeron işçilerin iş sözleşmelerini bitirmesi, son günlerin en önemli maddelerinden biri haline gelmişti. Bu ayrım çalışanların maaş, sosyal haklar ve iş güvencesini önemli ölçüde değiştirirken, süreçte neler yaşanacağı ve işçilerin neyin beklediği kararlaştırıldı. Ana medya kaynaklarında da yer aldığı üzere bu durumdaki çakışanların istihdam edebileceği aktarıldı. Yani sürekli işçi kadrolarına geçen işçiler, artık gerekli şartları taşıdıkları sürece çalıştıkları teşkilat ve birimlerde hizmetleri yürütmek üzere görevlendirilebilecekler. 

işçi

Çalışanların istihdam süreleri sosyal güvenlik kurumlarının sunduğu emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihe kadar sınırlı olacak. Özel güvenlik görevi yapanlar da dahil olmak üzere, geçiş yapanlar, 5188 sayılı Kanun’a tabi olmaya devam edecekler. Ayrıca bu düzenleme, engellilerin iş hayatındaki haklarını da koruyacak ve dezavantajlı gruptakilere pozitif ayrımcılık da sağlıyor olacak. 

Vergi indirim belgesine sahip olanlar da avantajlı koşullara sahip olacak. Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun da yine işe alım ve istihdam koşullarında önemli değişikliğe neden oldu. Bu kapsamda engelliliğe dayalı ayrımcılıkların yasaklandığı da vurgulandı. 

Yani, özelleştirme kapsamında işini kaybedip daha sonra 4B’li sözleşmeli olarak atanan personeller, vergi indirim belgesi bulunması durumunda yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanana kadar istihdam edebiliyor olacaklar. Söz konusu düzenleme, personellerin hem iş güvencesini sağlacak hem de mali destek imkanı sunacak.