DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.847.774,57 -0,05%

Zürih’e göre zenginlik ülkesi Türkiye.. İşte ülkenin zenginlik EN’leri: Paranın kime aktığı raporlandı

Küresel finans sektörünün nabzını tutan İsviçre merkezli UBS bankası sene sene yayımladığı servet raporunu 2023 yılın için yayımladı. "2024 Küresel Servet Raporu"nda Türkiye ile alakalı olarak önemli hesaplamalar mevcuttu.

Yayın Tarihi: 13.07.2024 16:07
Güncelleme Tarihi: 13.07.2024 16:07

Zürih’e göre zenginlik ülkesi Türkiye.. İşte ülkenin zenginlik EN’leri: Paranın kime aktığı raporlandı

Küresel finans sektörünün nabzını tutan İsviçre merkezli UBS bankası sene sene yayımladığı servet raporunu 2023 yılın için yayımladı. "2024 Küresel Servet Raporu"nda Türkiye ile alakalı olarak önemli hesaplamalar mevcuttu. Raporda ortaya çıkan veriler doğrultusunda ülkemizin ekonomik anlamda inanılmaz yükselişi tüm ülkelerin üzerine çıktığı belirlendi. UBS’ye göre Türkiye'nin 2022'den 2023'e kadar olan dönemde ortalama servet oranında yüzde 157'den fazla büyüme kaydettiği ve diğer tüm ülkeleri geride bırakarak lider konuma yükseldiği belirtilmektedir. Türkiye 2022-2023 seneleri arasında ortalama servet oranını yüzde 157 oranında arttırdığı açıklanırken, diğer ülkeleri geride bıraktığı raporlandı

Türkiye’nin TL cinsinden hesaplanan servet oranı da yükselirken, 2008-2023 yılları arasındaki artışın yüzde 2000’e yaklaştığı hesaplanmış bulunuyor. Bu hesaplamada da ülkemizin listede ilk sırada olduğu ortaya çıktı. Uzun süredir ekonomik istikrar amacıyla bir çok program düzenleyen yetkililerin bu hamlesinin yerinde olduğu, UBS verileri tarafından da doğrulanmış bulunuyor. Türkiye'nin ABD doları cinsinden servet artışının da raporu sunuldu. Yapılan hesaplamada ABD Dolarına karşı artışında yüzde 63 olduğu ortaya çıktı.

tl

Bu hesaplamalara istinaden ülkemizin ilk sırada belirtilirken ikinci ve üçüncü sırada da Kazakistan ve Rusya olduğu belirtildi.

SERVET ARTIŞININ SEBEPLERİ

UBS tarafından açıklaması yapılan bu servet raporunda, ülkemizin servetinin artmasının sebebinin artan yatırımlar, ihracat ve turizm gelirleri olduğu belirtiliyor.

ÜLKE SERVETİNDE ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILLIK DEĞERLENDİRME

UBS, önümüzdeki 5 yılda Türkiye'deki milyoner sayısının %43 artacağını tahmin ediyor. Bu da, 2028 yılında 87 bin 77 milyoner olacağı anlamına geliyor. Bu alanda ilk sırada ülkemiz olamasa da Tayvan’ın arkasında ikinci sırada seyrediyor. 3. olarak ise Kazakistan geliyor.

zam

BU ARTIŞ KİME YARAYACAK

UBS’nin servet artışı raporunun topluma etkisi merak ediliyor. Bu servetin tüm topluma belirli şekillerde yayılacağı tahmin ediliyor. Kalkınmanın hızlanmasına destek olacak olan bu artış, ülke ekonomi puanının da üst sıralara taşıyacağı belirtiliyor. Ülke ekonomisi ve refahı için oldukça umut verici olarak şekillenen bu gelişmenin, bireysel refahı da etkileyeceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE’NİN ZENGİN ENLERİ

Ülkemizin en zengin insanların yaladığı şehir İstanbul olarak raporlanırken, Türkiye'deki milyonerlerin ortalama serveti 10 milyon doların üzerinde olduğu sunulmuş bulunuyor. Türkiye'nin en zengin 10 kişisinin son bir yıl içerisinde servetini yüzde 50 arttırdığı tahminleri sunuluyor. Servet artışının ise en çok tekstil, gıda ve inşaat sektörlerinde yaşandığı kayıtlara geçti

Yazar
EDİTÖR

Emine Durgun