Zonguldak’ta anne, oğlunu piyano ile hayata bağlıyor
Zonguldak Çaycuma’da yaşayan 62 yaşındaki Filiz Köktürk Özgül, genetik rahatsızlığı ve kalp problemi olan oğlu 18 yaşındaki Mustafa Burak Özgül için sanatı bir yaşam aracı haline getirdi. Çaycuma Özel Eğitim Meslek Okulu son sınıf öğrencisi olan Burak, özel eğitim merkezine devam ederken annesinin desteğiyle piyanoya tutunuyor.
Piyano: yetenekleri öne çıkarma stratejisi
Mustafa Burak, genetik rahatsızlığına bağlı kalp problemi nedeniyle uzun yıllar sürdürdüğü yüzme sporunu bırakmak zorunda kaldı. Annesi Filiz Köktürk Özgül, bu durumu yetenekleri doğrultusunda yönlendirmenin öncelikleri olduğunu belirtiyor. Özgül'ün sözleri, çocuğun eksik yönlerine değil yapabildiklerine odaklanma yaklaşımını özetliyor: "Yapabildiklerine odaklanıyoruz, yapamadıklarında bir adım ileri attırmaya çalışıyoruz. Hayatı bir yerinden yakalasın istiyoruz."
Anne, Burak’ın eskiden çok iyi bir yüzücü olduğunu ancak kalp sorunları nedeniyle bu spora devam edemediğini vurguluyor: "Burak çok iyi bir sporcu olabilirdi, çok da hızlı yüzüyor fakat bunu kalbinden dolayı yapamaz. O nedenle müziğe, piyanoya yöneldi."
Toplumsal algı ve geleceğe dair kaygı
Aile, günlük yaşamda karşılaştıkları yargılayıcı bakışların ve empati eksikliğinin hem kendilerini hem de Burak’ı zedelediğini söylüyor. Filiz Köktürk Özgül, toplumdan beklentilerini net şekilde ifade ediyor: "Çocuğumuz bir taşkınlık yaptığında, herhangi bir hareket yaptığında insanlar gözlerini dikip bakmasınlar. Bu çok acıtıyor."
Özgül’ün en büyük kaygısı ise geleceğe dair: "Bizden sonra ne olacak?" kaygısı, onun ve benzer hayatları paylaşan ailelerin ortak yükü olarak öne çıkıyor. Bu endişeyi şöyle özetliyor: "En büyük zorluk, en büyük sorun bizim için; biz evet şimdi hayattayız ama bizden sonra ne olacak? Bizden sonra ne olacak sahipsiz çocuklarımız? Bu düşünce bizi kahrediyor."
Anne, aynı zamanda toplum ve diğer ailelere de çağrıda bulunuyor: "Lütfen evlatlarınızın kıymetini bilin, evlatlarınızı sevin. Elbette seviyorlar, zorlukları da var ama biraz da farkında olun lütfen." Geç yaşta anne olmanın verdiği duygunun eşsizliğini vurgulayan Özgül, "Anne olmak dünyanın en güzel duygusu" diyerek bağlılığını ve umudunu dile getiriyor.
ZONGULDAK'TA ÖZEL GEREKSİNİMLİ OĞLUNUN ENGELLERİNİ SONSUZ ANNE ŞEFKATİ VE SANATIN GÜCÜYLE AŞAN FİLİZ KÖKTÜRK ÖZGÜL, YÜREĞİNDEKİ "BİZDEN SONRA NE OLACAK?" KORKUSUNA İNAT EVLADINI HAYATA PİYANO NOTALARIYLA SIMSIKI BAĞLIYOR.