DOLAR
42,7 -0,05%
EURO
50,19 -0,28%
ALTIN
5.906,86 0,2%
BITCOIN
3.744.857,5 -0,04%

Zeytinyağının Doğru Saklanması İçin Uzmanından Öneriler

Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağının kalitesini korumak için saklama önerilerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 30.03.2025 10:20
Güncelleme Tarihi: 30.03.2025 10:27

Zeytinyağının Doğru Saklanması İçin Uzmanından Öneriler

Zeytinyağının Kalitesini Koruma Yöntemleri

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağının kaliteli ve sağlıklı bir şekilde saklanmasının önemini vurguluyor. Zeytinyağının genellikle teneke ambalajlarda saklandığını belirten Kıvrak, doğru saklama koşullarının tüketici ve üreticiler için kritik olduğunu ifade etti.

Dr. Kıvrak, tenekelerin ağzına kadar dolu olduğu sürece zeytinyağının oksijenle temas etmediğini ve böylece bozulmadığını belirtti. Ancak, kullanılmaya başlanan ve zamanla boşalan tenekelerdeki oksijenin zeytinyağının kalitesini düşürebileceğini söyledi. Bu nedenle, tüketicilerin zeytinyağını koyu renkli cam şişelere aktararak saklaması gerektiğini vurguladı. Bu sayede, sadece kullanılan şişedeki yağın bozulacağını, diğerlerinin korunmuş olacağını dile getirdi.

Saklama Koşulları ve Önlemler

Kıvrak, zeytinyağının ışık, oksijen, su ve ısının etkileri nedeniyle bozulma riski taşıdığını aktararak, bu sebeple zeytinyağının serin, karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca zeytinyağı ambalajı üretimi yapan tekniker Rıfat Kahyaoğlu, zeytinyağının temizliğinin ve sterilizasyonunun üretim aşamasında ne kadar kritik olduğunu dile getirdi. Kahyaoğlu, zeytinyağının paslanmaz çelik tanklarda, ışıktan, havadan ve sıcaktan uzak bir ortamda saklanması gerektiğini iletti. Depolama sırasında, tanklardaki oksijenin argon veya azot gazıyla uzaklaştırılmasının önemini vurguladı.

Kahyaoğlu, dolum öncesinde zeytinyağının tekrar filtrelenmesi ve steril şartlarda paketlenmesi gerektiğini belirterek, ambalajlama için koyu renkli cam şişelerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu cam şişelerin de ışık almayan bir yerde saklanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Son olarak, üretim makinelerinin düzenli olarak temizlenmesinin, zeytinyağının sağlıklı üretilmesi ve saklanması açısından kritik olduğuna dikkat çekti.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağının kalitesini korumak için doğru saklama koşullarının önemine işaret ederek, tüketicilere ve üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağının kalitesini korumak için doğru saklama koşullarının önemine işaret ederek, tüketicilere ve üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı