Zagreb sokaklarında geniş katılımlı çevre eylemi
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de binlerce kişi, ülkenin orta-güneyindeki dağlık Lika bölgesinde, Gospic çevresine yasa dışı olarak bırakıldığı belirlenen atıkların temizlenmesi talebiyle toplandı. Eylem, başkent sokaklarında "Lika için yürü, Hırvatistan için yürü" sloganıyla gerçekleştirildi ve sanat ile sinema dünyasından tanınmış isimlerin de katılımıyla geniş destek aldı.
Göstericilerin talepleri:
Katılımcılar, bırakılan atıkların çevre ve yeraltı suları üzerindeki etkilerine dikkat çekerek hükümetten alanın derhal temizlenmesini istedi. Eylemde taşınan pankartlarda "Hırvatistan’ın ciğerleri artık soluk almıyor", "Doğa affetmez" ve "Su unutmaz" gibi mesajlar yer aldı. Göstericiler ayrıca, halk sağlığını tehdit eden bu olayın sorumlularının tespit edilip hesap vermesini talep etti.
Olayın ortaya çıkışı ve soruşturma süreci:
Skandal, 2022 yılında yerel halkın özellikle geceleri gelen kamyonları fark edip yetkililere şikayette bulunmasıyla gün yüzüne çıktı. Çevre müfettişlerinin incelemelerinde, 2024 yılında alınan 20 numunenin 12'sinin tehlikeli atık olarak sınıflandırıldığı tespit edildi. Resmi soruşturmalar kapsamında 2025 yılı Şubat ayında Hırvatistan polisi, Europol desteğiyle operasyon düzenleyerek 13 şüpheliyi gözaltına aldı.
Savcılık iddialarına göre, şüpheliler İtalya, Almanya ve Slovenya'dan gelen atıkları uygun işlem uygulamadan Hırvatistan'daki üç ayrı noktada istifleyerek haksız şekilde 4 milyon euro kazanç sağladı. Çevreciler, atıkların önemli kısmının tıbbi ve endüstriyel nitelikte olduğunu, toprak, hava ve suyu kirlettiğini ve bölgenin doğal dokusunu zehirlediğini belirtiyor.
Başbakan Andrej Plenkovic, 2 Eylül'de Gospic'i ziyaret ederek sahadaki durumu görüşmüş ve atıkların temizleneceğini açıklamış olsa da, protestocular eylem planlarından vazgeçmedi. Kamuoyu gösterileri, konunun Hırvatistan siyasi gündeminde üst sıralara taşınmasına yol açtı ve bölgede acil temizleme ile sorumluların adli takibinin sürmesi beklentisi ağır basıyor.
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de binlerce gösterici, çeşitli Avrupa ülkelerinden ithal edilen tehlikeli atıkların yasa dışı bir şekilde Hırvatistan'daki atık sahalarına bırakılması nedeniyle sokağa döküldü.