Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yüzde 17'lik zam o tarihte geliyor! Çiğ süt zammından en çok o ürünler etkilenecek

2024 yılına girilmesi ile birlikte artış göstermesi beklenen süt fiyatları ve süt ürünleri fiyatlarında da son dakika güncellemeye gidileceği tarih açıklandı.

Yayın Tarihi: 15.01.2024 11:56
Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 11:56

Yüzde 17'lik zam o tarihte geliyor! Çiğ süt zammından en çok o ürünler etkilenecek

İçerdiği kalsiyum, protein, vitamin ve mineraller sayesinde kas ve kemik gelişimine en büyük katkı sağlayan süt ve süt ürünleri vazgeçilmez gıdalar arasında yer alıyor. Çocuk, genç, yaşlı demeden her kesimin faydalandığı en besleyici temel gıdalar arasında bulunan süt ve süt ürünleri özellikle de son senelerde artan maliyetler sebebiyle yükselişine devam ediyor. Arz talep dengesinin bozulması, hayvan yemlerinin enflasyon karşısında yükselmesi ile giderlerin artması gibi faktörlerden doğruca etkileniyor. 2024 yılına girilmesi ile birlikte artış göstermesi beklenen süt fiyatları ve süt ürünleri fiyatlarında da son dakika güncellemeye gidileceği tarih açıklandı. 

Ulusal Süt Konseyi (USK), son toplantısını 2024 yılı Ocak ayının ilk yarısı bitmeden düzenledi. Düzenlenen toplantıda süt üreticilerinin maliyetler konusundaki zorluğuna değinilirken, belirlenen şartlar doğrultusunda süt fiyatlarına zam yapıldı. Çiğ süt fiyatından doğruca etkilenen peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı gibi süt ürünlerine de zam geliyor. 

22 OCAK SÜT FİYATLARI ARTIŞI

13 Ocak tarihinde düzenlenen USK toplantısı kapsamında çiğ süt tavsiye rakamı belirlendi. 22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere inek sütünün kilogramının tavsiye satışının 13,5 TL'ye yükseltidiği belirtildi. Bu üreticinin eline geçecek olan net rakam olarak açıklanırken, tüketiciye ulaşasaya kadar 30 TL'nin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Çiğ süt fiyatlarına yapılan bu zam sonrasında geçtiğimiz seneden bu yana zam oranında yüzde 17,5 artış sağlanmış oluyor. 

zam

Üretici, sanayici ve tüketici dengesinin bozulmaması adına zam konusunda dengeli bir artış sağladıklarını belirten USK, tüketicinin evine ulaşasaya kadar fiyatlardaki kallavi artışa da dur dediklerini belirtmiş bulunuyor. Süt ürünlerinin kalitesinin arttırlması,  süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması, rekabet gibi konularında dğzenlenen toplantıda işlendiğini açıklayan USK başkanı, hem üreticinin hem tüketicinin cebini rahatlatacak ortalama olarak zam kararı verildiğini belirtmiş bulunuyor. 

SÜT ÜRÜNLERİNE DE ZAM KAPIDA

Özellikle geçtiğimiz seneden bu yana süt ürünlerine yapılan zam, cepleri zorlamaktaydı. Peynir tereyağı gibi ürünlere son yılda yüzde 100 zam yapıldığı tahin edilirken, teyereağının kilogram fiyatı 350 TL ve peynirin de fiyatı ortalama 280 TL civarında yer alıyor. Çiğ süt fiyatlarına yapılan yüzde 17 zamdan süt ürünlerinin de etkileneceği tahmin ediliyor.