Yüreğir Belediyesi: 'Kayıp araç' ve 'kayıp tapu' iddiaları asılsız; kayıtlar güncellendi

Yüreğir Belediyesi, 'kayıp araç' ve 'kayıp tapu' iddialarını reddetti; geçmiş dönem kayıt eksikliklerinin tespit edilip güncellendiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 01.12.2025 12:26
Güncelleme Tarihi: 01.12.2025 12:26

Yüreğir Belediyesi: 'Kayıp araç' ve 'kayıp tapu' iddiaları asılsız; kayıtlar güncellendi

Yüreğir Belediyesi iddiaları reddetti: Kayıp araç ve tapu yok, geçmiş kayıtlar güncellendi

Adana’nın Yüreğir Belediyesi, son günlerde gündeme gelen 'kayıp araç' ve 'kayıp tapu' başlıklı haberlerin asılsız olduğunu belirten resmi bir açıklama yayımladı. Belediyeden yapılan açıklamada, sorunların esas kaynağının geçmiş dönemlerde yapılmayan kayıt işlemleri olduğu vurgulandı.

Araç kayıtlarına ilişkin açıklama

Belediye açıklamasında, ne araçların ne de tapuların kayıp olduğu; aksine geçmiş döneme ait kayıt eksikliklerinin var olduğu belirtildi. Açıklamada yapılan tespitler şöyle sıralandı:

38 araç kayıp değil. Örneğin, 2004-2023 arasında alınan 14 araç envantere hiç işlenmemiş; belediye bu kayıtları işledi.

1995, 1999 ve 2004’te çalıntı şerhi konulan 3 araç o dönem yöneticileri tarafından tescilden silinmemiş.

1999-2001 arasında trafikten çekilen 10 araç çekilmiş olmasına rağmen sistemden tamamen silinmediği için yıllarca kayıtlarda askıda kalmış.

Hatay Yeditepe ve Adıyaman Belören belediyelerine devredilen 2 araç sistemden düşülmemiş.

1994-2004 arası edinilen 9 motosikletin arşiv kaydı yok, çünkü belediyeye teslim edilmemiş.

Daha önce gönderilen yazışmalara da atıf yapılarak, 04 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Noterler Birliği Sicil ve Tescil Hizmetleri Müdürlüğüne gönderilen E-20457458-100-18253 sayılı yazıya istinaden 09 Temmuz 2025 tarihli cevap yazısında 12 araç bilgisinin güncellendiği, bu 12 araç için ise bir işlem yapılamadığı bildirildiği kaydedildi. Belediyenin açıklamasında sürecin devam ettiği ve tespitlerin sahada eşleştirilerek giderildiği belirtildi: Kayıp yok, kayıt var. Kayıt yok, işlem var.

Tapular ve Sayıştay değerlendirmesi

Belediye açıklamasında, '60 tapu kayıpmış' ifadelerine ilişkin olarak tapuların kaybolmayacağı; kaybolsa dahi yenilerinin çıkarılabileceği ifade edildi. Asıl sorunun eski yazılımdaki taşınmaz girişlerinin düzgün yapılmaması nedeniyle yeni yazılıma geçişte uyumsuzluk oluşması olduğu vurgulandı.

Ayrıca Sayıştay’ın 2020 raporuna atıfta bulunularak raporda taşınmaz kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı, taşınır yönetiminin düzgün yürütülmediği, taşınır mal hesabı bulunmadığı ve devir-teslimlerin yapılmadığının belirtildiği hatırlatıldı. Belediyenin açıklaması, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında denetim yapılmaması nedeniyle biriken sorunların 2024 denetimine yansıdığını ve Sayıştay bulgularının birikmiş işleri gösterdiğini belirtti. Belediyenin çalışmalarıyla tüm taşınmazların tespit edilip güncellendiği ifade edildi.

Görevlendirmeler ve harcama yetkisi

Açıklamada, '6 müdür pasif' iddialarına ilişkin olarak görevlendirmelerin şeffaf yapıldığı, her kamu kurumunda olduğu gibi hizmetin aksamaması için görevlendirmeler yapıldığı belirtildi. Harcama yetkisinin mevzuata uygun olduğu ve herhangi bir kamu zararının bulunmadığı vurgulandı: kamu zararı yoktur.

Sonuç bölümünde belediye, sorun olarak nitelenen durumun kayıp mal değil, geçmiş dönemlerin düzenli kayıt tutma alışkanlığının eksikliği olduğunu; geldiklerinde bu eksiklikleri tespit edip düzenlediklerini, güncellediklerini ve şeffaflaştırdıklarını belirtti.

YÜREĞİR BELEDİYESİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.