Suriyeliler Sintagma Meydanı'nda Toplandı
Suriye'deki Baas rejiminin devrilmesinin ardından, Yunanistan'da yaşayan Suriyeliler, başkent Atina'daki Sintagma Meydanı'nda sevinç içinde kutlama yaptı. Yüzlerce Suriyeli, Beşşar Esed rejiminin sona ermesini coşkuyla karşıladı ve zaman zaman tekbir getirerek sevinç gösterisinde bulundu.
Yüzlerce Suriyeli Kutlama Yaptı
Gösteriye katılan Yaser Elşehud, 2007 yılında Baas rejiminden kaçarak Yunanistan'a geldiğini belirtti. Suriye'deki iç savaşta kaybettiği kardeşini ve kuzenlerini hatırlatarak, Baas rejiminin sona ermesinin kendisine büyük mutluluk verdiğini ifade etti.
Bir diğer Suriyeli Ayman el Abud, 14 yıllık savaş sonrası Beşşar Esed rejiminin sona ereceği için çok mutlu olduğunu belirterek, "Suriye'deki diktatörlükten kurtulduk. Beşşar Esed ve ailesi yüzünden yıllardır kabus yaşadık. Gördüğünüz gibi insanlar şimdi kutlama yapıyor," dedi. Abud, 2016 yılında mülteci olarak Yunanistan'a geldiğini ekledi.
Geçmişe Dönüş Umudu
Atina'da yaşayan Selma ise, Baas rejiminden kaçarak Yunanistan'a iltica etmiş bir ailenin çocuğu olarak duygu dolu anlar yaşadı. "Çok mutluyuz. Bu, bizim için çok önemli. Tüm ülke özgürlüğüne kavuştu. Sebepsiz yere kapatılan insanlar nihayet hapishanelerden çıktı," ifadeleriyle sevinçle dolu olduğunu vurguladı.
Uzun Süreli Zorlukların Ardından Umut
Suriyeli Elsam Avvad ise, bugünün Suriye için en büyük bayram olduğunu belirterek, Suriye'deki faşizm nedeniyle ülkesinden kaçtığını ifade etti. "Suriye'deki diktatörlük dayanılabilecek gibi değildi. Suriye'deki faşizm, hapishanelerdeki işkence tarif edilebilecek, akıl alabilecek gibi değildi," dedi.
Kardiyolog Doktorun Duyguları
Yunanistan'a 19 yaşında gelen kardiyolog Maarouf Alobeid, bugün yaşanan olayların yıllardır beklediği bir mucize olduğunu belirtti. "Sevincimizi tarif etmek mümkün değil. Bu sevinci buradaki insanların gözünden okuyabilirsiniz," açıklamasını yaptı. Alobeid, ayrıca Baas rejimi zamanında Suriye'de yaşananları "insanlık ayıbı" olarak nitelendirirken, "Hepimiz Suriyeliyiz. Hepimiz kardeşiz," dedi.
Baas rejimi yüzünden 40 yıldır ülkesine gidemediğini belirten Alobeid, "İlk fırsatta mutlaka Suriye'ye gideceğim. Şu an yapabilsem tam şu an giderdim," diyerek duygularını ifade etti.
Devlet Desteği
Öte yandan, Suriye'nin Atina Büyükelçiliğine de bugün Suriye devrim bayrağı asıldı, bu durum Suriyelilerin sevinçlerine devlet desteğini gösterdi.