Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yüksek Mahkeme'nin reddi Apple'a milyarlarca dolara mal olabilir!

Salı günü Yüksek Mahkeme, Apple'ın kârlı iPhone uygulama mağazası üzerindeki kontrolünü gevşetebilecek ve potansiyel olarak yılda milyarlarca dolarlık geliri etkileyebilecek bir mahkeme kararının yürürlüğe girmesine izin verdi.

Yayın Tarihi: 17.01.2024 17:48
Güncelleme Tarihi: 17.01.2024 17:48

Yüksek Mahkeme'nin reddi Apple'a milyarlarca dolara mal olabilir!

Yüksek Mahkeme'nin yargıçları, Apple'ın 1 milyardan fazla iPhone'dan satın alınan uygulamalar için uygulama mağazası kurallarından bazılarının Kaliforniya yasalarına göre haksız rekabet oluşturduğuna karar veren alt mahkeme kararlarına Apple'ın yaptığı itirazı reddetti.

Temyiz başvurusu, popüler Fortnite video oyununun yapımcısı Epic Games tarafından açılan bir antitröst davasından kaynaklanıyordu. Epic, Cupertino, Kaliforniya merkezli Apple'ın federal antitröst yasasını ihlal ettiği yönündeki daha geniş iddiasını kaybetti ve yargıçlar, salı günü Epic'in temyiz başvurusunu da reddetti.

Ancak Apple'ın talebini geri çeviren mahkeme, ABD genelindeki uygulama geliştiricilerinin iPhone uygulamalarına kendi ödeme seçeneklerinin yanı sıra diğer ödeme seçeneklerine bağlantılar eklemelerine izin veren bir emir üzerindeki bekletmeyi kaldırdı. Bu değişiklik, geliştiricilerin Apple'ın komisyonlarını ödemekten kaçınmalarını kolaylaştıracak.

Merkezi Kuzey Carolina'nın Cary kentinde bulunan Epic, Apple'ın 2008 yılında, ilk iPhone'un satışa sunulmasından bir yıl sonra açtığı uygulama mağazasının, Apple'a milyarlarca dolar kâr sağlarken yenilikçiliği ve rekabeti engelleyen yasa dışı bir tekele dönüştüğünü iddia etmişti.

apple

EPİC, GOOGLE’A KARŞI AÇTIĞI DAVAYI DA KAZANMIŞTI

Epic, mobil uygulamasını edinmek için alternatif bir yol sunmaya çalışarak, aboneliklerden ve diğer dijital işlemlerden yüzde 15 ila yüzde 30 arasında komisyon alan uygulama mağazasındaki geliştirici ücretlerinden kaçınmaya çalıştı.

Apple, iPhone kullanıcılarının güvenlik ve gizliliğini koruduğunu ve aynı zamanda dünyanın en yaygın cihazlarından birine güç veren yatırımın bir kısmını telafi etmeye yardımcı olduğunu söylediği kısıtlamaları aşmaya çalıştıktan sonra Epic'i uygulama mağazasından çıkardı.

Geçtiğimiz ay Epic, Apple'a karşı açtığı davaya benzer bir davada Google'a ve Android telefonlardaki uygulamalar için Play Store'a karşı kazandı. Federal bir yargıcın Google'ın Play Store'da ne gibi değişiklikler yapması gerektiğini belirlemesi gerekiyor.