
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün, 25 Mart akşamında evinin yakınlarında ABD İç Güvenlik Bakanlığına (DHS) bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlileri tarafından gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Eren, gözaltına alınma sürecinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Öztürk ailesi ile irtibatta olmaya ve hukuka aykırı olan bu sürecin lehlerine sonuçlanması için kendilerine her türlü destek vermeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
YTB'den yapılan açıklamada, Rümeysa Öztürk'ün yalnızca İsrail'in uyguladığı şiddeti eleştiren bir makale yayımladığı için gözaltına alındığı vurgulandı. Eren, Massachusetts Bölge Mahkemesinin açık kararı olmasına rağmen, Öztürk'ün izinsiz bir şekilde başka bir eyalete sevk edildiğini aktardı.
Rümeysa Öztürk'ün avukatı Mahsa Khanbabai, müvekkilinden haber alınamadığını ve Tufts Üniversitesi'nin gözaltı işlemi hakkında üniversite yönetimine herhangi bir bildirim yapılmadığını açıkladı. Öztürk, 25 Mart akşamı iftara gitmek için evinden çıktığı sırada gözaltına alındı. ICE görevlileri, Öztürk'ü kelepçelerle gözaltına alırken, gelen sesli itirazlar kameraya yansıdı.
Ayrıca, Türk öğrencinin, ABD'deki bazı üniversitelerde Filistin destekçilerini hedef alan Canary Mission adlı internet sitesi tarafından ifşa edilen bilgileri nedeniyle endişe verildiği aktarıldı.
ABD'li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasının medeni özgürlüklere yönelik ciddi bir engelleme olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD İç Güvenlik Bakanlığından bir sözcü, Öztürk'ün öğrenci vizesine uygun olmayan faaliyetlerde bulunduğunu iddia etti.
Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınması, Donald Trump yönetimi döneminde Filistin destekçisi öğrencilere yönelik artan baskılarla bağlantılı olarak değerlendirilmektedir. Daha önce, Filistinli aktivist Mahmud Halil de benzer nedenlerle gözaltına alınmıştı.
Georgetown Üniversitesi araştırmacısı Badar Han Suri ise "Hamas propagandası ve antisemitizm" iddialarıyla sınır dışı edilmeye çalışılmasına rağmen, ABD'li Yargıç Patricia Tolliver Giles bu kararı durdurmuştur.