Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

YSK’den seçim sonuçlarına ilişkin yeni düzenleme

Türkiye yerel seçimler için hazırlıklıklarını devam ettiriyor. Peki 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde sandık sonuçları paylaşım sistemi (SSPS) nasıl işleyecek? Siyasi partiler ve bağımsız adaylar SSPS’ye nasıl erişebilecek? SSPS’den elde edilen sonuçlar ve tutanaklar ne zaman ve kimlere açıklanabilecek? İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 22.12.2023 10:16
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 10:16

YSK’den seçim sonuçlarına ilişkin yeni düzenleme

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık sonuçları paylaşım sistemi (SSPS) kullanımına ilişkin usul ve esasları belirledi. YSK’nin bu konudaki genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

SSPS NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

SSPS, seçim günü sandık sonuçlarının siyasi partilere ve bağımsız adaylara elektronik ortamda iletilmesini sağlayan bir sistemdir. SSPS, oy verme günü saat 17.00’den sonra siyasi partilere açılacak ve sandık sonuçlarını gösterecektir. Ancak bu sonuçlar geçici nitelikte olacak ve itirazlara konu olmayacaktır.

SSPS’YE KİMLER ERİŞEBİLECEK?

SSPS’ye erişim sağlayabilmek için siyasi partilerin Siyasi Parti Portalı üzerinden başvuruda bulunmaları ve bilişim altyapılarını buna uygun hale getirmeleri gerekmektedir.

Siyasi partiler, web servis metodu veya web uygulaması metodu ile SSPS’ye erişebileceklerdir. Web servis metodu ile sadece sandık sonuçlarına, web uygulaması metodu ile hem sandık sonuçlarına hem de imzalı tutanaklara erişim sağlanabilecektir. Partiler, seçim günü sandık sonuçlarını SSPS aracılığıyla bilgisayara kaydetme imkanına da sahip olacaklardır. Parti genel merkezleri, SSPS web kullanıcısı olarak en çok 10 kullanıcı belirleyebileceklerdir.

Bağımsız adaylar ise SSPS’ye erişim sağlayamayacaklardır. Ancak talepleri halinde sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, yayın yasaklarının kalkmasının ardından seçim bölgeleriyle sınırlı olmak üzere harici bellekle verilebilecektir.

yerel seçimler

SSPS’DEN ELDE EDİLEN SONUÇLAR VE TUTANAKLAR NE ZAMAN VE KİMLERE AÇIKLANABİLECEK?

SSPS ile elde edilen sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, YSK tarafından belirlenen süre bitimine kadar siyasi partilerce teşkilatlarına ve üçüncü kişilere gönderilemeyecek, kamuoyuna açıklanamayacaktır. Bu süre, seçim günü saat 21.00 olarak belirlenmiştir. Bu saatten sonra, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, SSPS’den elde ettikleri sonuçları ve tutanakları istedikleri şekilde paylaşabileceklerdir.

Öte yandan, YSK, adayların ön seçimle belirlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği genelgeyi de Resmi Gazete’den ilan etti.