Yozgat'ta günlük 1.500 kg kapasiteli sokak hayvanı maması üretim tesisi hizmete girdi

Yozgat'ta Evcil Köy bünyesindeki yeni tesis, günlük 1.500 kg üretimle artık yemekleri değerlendirip israfı azaltmayı ve barınaklardaki hayvanların iaşesini sağlamayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 15.04.2026 10:46
Güncelleme Tarihi: 15.04.2026 11:15

Yozgat'ta günlük 1.500 kg kapasiteli sokak hayvanı maması üretim tesisi hizmete girdi

Yozgat'ta günlük 1.500 kg kapasiteli sokak hayvanı maması üretim tesisi faaliyete geçti

Yozgat'ta, Evcil Köy bünyesinde kurulan yeni mama üretim tesisi resmen hizmete açıldı. Tesis, günlük 1.500 kilogram üretim kapasitesiyle sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacına düzenli katkı sağlamayı amaçlıyor.

Tesisin amacı ve çalışma prensibi

Tesis, şehirdeki cezaevi, öğrenci yurtları gibi kurumlardan toplanan fazla yemekleri ve ekmekleri işleyerek, yüksek teknolojili makinelerde besleyici mamalara dönüştürüyor. Bu yaklaşım, hem gıda israfının azaltılmasına hem de yerel kaynakların daha verimli kullanılmasına yöneliktir. Projenin yerel ekonomi ve ekolojiye olumlu etkiler sağlaması hedefleniyor.

Kapasite ve genişleme olanakları

Vali Mehmet Ali Özkan'ın verdiği bilgiye göre tesisin günlük üretim kapasitesi 1.500 kilogram olarak belirlendi. Vardiyalı ve 24 saat çalışılması halinde kapasitenin 2.500 kilograma kadar yükselmesi mümkün. Gerekmesi halinde Sorgun ve Yerköy barınaklarına da benzer tesisler kurulabileceği ifade edildi.

Vali Mehmet Ali Özkan'ın açıklamaları

Vali Özkan konuyla ilgili şunları belirtti: 'Geçtiğimiz yıl içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bakanlarımızın talimatları doğrultusunda sahipsiz sokak hayvanlarını rehabilite etmek hatta evcil hayvanları da kimliklendirmek suretiyle kayıt altına almak üzere bir çalışma başlattık. Çalışmalar neticesinde İl Özel İdare’miz, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, İl Tarım Orman Müdürlüğü’müz, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’müz ve insanımızla birlikte hedefimizin daha da ötesine geçerek 20 bin kapasitede hayvanı barındırabilecek barınaklarımıza eriştik. Hayvanlarımızın birçoğunu kimliklendirdik, sokak hayvanlarının toplamasını gerçekleştirdik. Bu konuda en önden yol alanlardan biri de biziz.'

Vali Özkan ayrıca tesise ilişkin şu değerlendirmeyi paylaştı: 'Hem israfın önüne geçmek hem de orada barınan hayvanlarımızın iaşesini temin etmek üzere onlar için yurtlarımızdan, cezaevlerimizden toplayacağımız artık yemek ve ekmeklerle mama üreteceğimiz tesis kurmamız gerekiyordu. Onu da gerçekleştirdik. Mama üretim tesisimiz günlük bin 500 kilogram kapasitesinde. Vardiyalı 24 saat çalışması durumunda da 2 bin 500 kilograma ulaşacak kapasitede. Bizler için yeterli ancak yetmezse de Sorgun ve Yerköy barınaklarımıza da yeni tesisler kurabiliriz.'

Sonuç olarak, Yozgat'taki yeni tesis, fazla gıdaların değerlendirilmesiyle sokak hayvanlarının düzenli beslenmesine katkı sağlamayı ve gıda israfını azaltmayı hedefleyen yerel bir uygulama olarak öne çıkıyor.

YOZGAT’TA SOKAK HAYVANLARININ BESLENME İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI....

YOZGAT’TA SOKAK HAYVANLARININ BESLENME İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI. EVCİL KÖY BÜNYESİNDE KURULAN VE GÜNLÜK BİN 500 KİLO ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP OLAN YENİ MAMA ÜRETİM TESİSİ RESMEN FAALİYETE GEÇTİ.

YOZGAT’TA SOKAK HAYVANLARININ BESLENME İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI....

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.