Yozgat’ta Ersoy Ailesi Mahalleye İglo Yapıp Karın Keyfini Çıkardı
Yozgat’ta etkili kar yağışı sonrasında Ersoy ailesi, sıradan kardan adam ve kartopu oyunlarının dışında iglo (eskimo evi) yaparak dikkat çekti. Baba Sinan Ersoy ile oğulları Nuri ve Yunus Ersoy tarafından inşa edilen yapı, mahallede hem çocukların oyun alanı hem de yoldan geçenlerin fotoğraf mekânı oldu.
İnşa süreci ve teknik detaylar
Aile önce kocaman bir kartopu oluşturarak işe başladı; ardından bu topun içini yavaş yavaş oyarak kubbe şeklinde bir yaşam alanına dönüştürdüler. Sinan Ersoy, yapım aşamasında bir günü sabahtan akşama kadar çalıştıklarını, karın 15-20 gündür ilk yağdığı günden itibaren yerde kaldığını ve yapı üzerinde yeniden sıva yapar gibi sağlamlaştırma işlemi uyguladıklarını belirtti. İglo’nun iç kısmının buzlaştığını, üstünü yeniden karla kapattıklarını ve sıcaklar artana kadar bozulmayacağını söylediler.
Ailenin ve çocukların deneyimi
Oğulları Nuri ve Yunus da igloda oynamaktan hoşlandıklarını, aralıklarla içeri girip yapıyı sağlamlaştırdıklarını anlattı. Yunus, kartopu yuvarlayarak yapımı sağladıklarını, içine kamp lambası koyduklarını ve içinin güzel ve sıcak olduğunu ifade etti. Nuri ise kardan adam yapmak yerine böyle bir yapı inşa etmenin daha hoş olduğunu söyledi.
Mahalleye etkisi
Yapılan iglo, mahalledeki çocukların oyun alanı haline gelirken, arabayla geçenlerin durup fotoğraf çektiği bir unsur oldu. Sinan Ersoy, binalarda oynamayan çocuk kalmadığını ve projeyi yapıp başardıkları için memnun olduklarını belirtti. Yapının dayanıklılığı ve sürekli bakımının, aile tarafından düzenli olarak yapıldığı vurgulandı.
Öne çıkan noktalar: Yozgat’ta yerel bir ailenin karı değerlendirerek yaratıcı bir halka açık oyun alanı oluşturması; yapım sürecinin el işçiliğiyle, adım adım sağlamlaştırma yöntemiyle gerçekleştirilmesi; ve bölge halkının olumlu tepkisi.
YOZGAT’TA YAŞAYAN ERSOY AİLESİ, KARIN TADINI ESKİMO EVİ YAPARAK ÇIKARDI.-