Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yılbaşı hindisine zam şoku! Yılbaşında sofralar öksüz kalacak

Yılbaşı akşamlarının vazgeçilmezi hindi fiyatları can yakıyor. 1.000 TL'ye varan hindi eti fiyatları geçtiğimiz seneye nazaran yüzde 50 artmış bulunuyor.

Yayın Tarihi: 22.12.2023 14:43
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 14:43

Yılbaşı hindisine zam şoku! Yılbaşında sofralar öksüz kalacak

Yılbaşı yaklaştıkça hindi fiyatları da merakla araştırılmaya başlan mış bulunuyor. Yılbaşı akşamlarının vazgeçilmezi hindi fiyatlarında bu sene cepleri zorlayacağa benziyor. Her ürüne son zamanlarda gelen zamlardan hinde eti de nasibini almışa benziyor. 1.000 TL'ye varan hindi eti fiyatları geçtiğimiz seneye nazaran yüzde 50 artmış bulunuyor. Bu artış sebebi enflasyon rakamlarının artışına bağlanıyor. Ürün ve hizmetlere yapılan zammın, üretim süreci boyunca negatif olarak etki ettiği üreticiler tarafında açıklanırken, yeni yılın vazgeçilmezi hindinin bu sene hanelere girmesi biraz zor gibi duruyor.

Beyaz et kategorisinde yer alan ve protein değeri olarak tavuk etine göre daha fazla tercih sebebi olan hindi eti, özellikle de yılbaşı akşamları vatandaşın ilgi odağı oluyor. Yılbaşı akşamları fırınlara giren hindi, sene boyunca çeşitli şekillerde tüketiliyor. Çiftliklerde temin edilebilen hindi eti, zincir mağazalar aracılığı ile de ulaşılabilirliği kolaylaşıyor. , Migros, A101, BİM, ŞOK, CarrefourSA gibi marketler özellikle de yılbaşı sebebiyle hindi etini şimdiden raflara koymuş bulunuyor.

CDG

CANLI HİNDİ FİYATLARI 

İndirimleri ile bilinen zincir mağazalarında hindi eti fiyatı değişkenlik gösterse de bir bütün hindinin fiyatı ortalama bin liranın üzerinde seyrediyor.

Canlı hindi almak isteyen vatandaş ise hindi çiftliklerinden ortalama 500 TL civarında hindi alabiliyor.

Arz talep dengesi sebebiyle hindi etinin fiyatının yükselişe geçtiği açıklanıyor. Yeni yıl sebebiyle talebin artması ve arzın az olması sebebiyle hindi eti fahiş fiyatlarla satılıyor. Öte yandan üretim maliyetlerinde mevcut yükseliş ve yem fiyatlarının kat be kat artması hindi eti fiyatlarına yansıdığı tahmin ediliyor.

HİNDİ ÜRETİCİLERİ DESTEK BEKLİYOR

Devlet tarafından tarıma, hayvancılığa bir çok destek sağlandığı biliniyor. Hindi üreticileri ise üretim maliyetlerinin bu kadar yüksek seyrettiği günümüzde, üretime devlet tarafından destek beklediklerini açıklamış bulunuyor.