Yeşilay: Bağımlılıklar Türkiye'ye yılda 75 milyar dolar kaybettiriyor
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Samsun'da düzenlenen basın toplantısında bağımlılıkların ülke ekonomisine ve topluma maliyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dinç, özellikle kumar bağımlılığının çok boyutlu bir tehdit haline geldiğine dikkat çekti.
Yeşilay'ın yaygın çalışmaları ve hedefleri
Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay'ın 106 yıldır bağımlılıkla mücadele ettiğini belirterek, kurumun tek gündeminin insanları bağımlılıktan korumak olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde 81 il, 120 şube, 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), 188 Genç Yeşilay topluluğu ve 65 spor kulübü ile çocuklara ve gençlere ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Tütün bağımlılığının insan hayatına etkisi
Dinç, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı her yıl yaklaşık 120 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti ve YEDAM'a en çok başvurunun tütün nedeniyle yapıldığını aktardı. Tütün bağımlılığının etkilerinin küçümsenmemesi gerektiğini, bu konuya ciddi biçimde odaklandıklarını söyledi.
Kumar bağımlılığı: Çok boyutlu zararlar
Mehmet Dinç, kumar bağımlılığının diğer bağımlılıklardan daha zararlı olabileceğini vurguladı. Kumar endüstrisinin futbol, spor, sinema ve oyunlar gibi gençlerin sıkça takip ettiği kanallardan erişim sağladığını; bahis, şans veya talih gibi kavramlarla yanlış bir algı oluşturulduğunu belirtti. Dinç, adını doğru koymak gerektiğini; bunun şans ya da talih değil, kumar olduğunu ve çok sayıda kayıp doğurduğunu söyledi.
Ekonomik boyut: Yıllık 75 milyar dolar
Yeşilay tarafından hazırlanan rapora göre bağımlılıklar nedeniyle her yıl 75 milyar dolar kayıp yaşandığı açıklandı. Dinç, bu kaybın ülke kaynakları olarak kullanılsaydı birçok sorunun hızla çözülebileceğini ifade etti ve en büyük kalemin kumar nedeniyle olduğu bilgisini paylaştı.
Yasal durum, reklamlar ve alınan önlemler
Yeşilay Genel Başkanı, yasal ya da yasa dışı ayrımının bağımlılık açısından anlamlı olmadığını, her iki durumda da kumarın zarar verdiğini vurguladı. Ayrıca Bağımlılıkla Mücadele Üst Kurulu'na ilettikleri öneriler ve alınan üç önemli adımı şöyle sıraladı: kumar reklamlarına kısıtlama getirilmesi (spor müsabakaları hariç toplu alanlarda reklam yasağı), kamu bankalarının mobil uygulamalarında kumar oynama imkânının kaldırılması ve gelire paralel kredi modelinin uygulanması. Dinç, reklamların ve kolay erişimin azaltılmasının arzı düşürmek açısından kritik olduğunu; aynı zamanda insanları güçlendirecek önleyici çalışmaların da sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda Yeşilay Samsun Şube Başkanı Emre Güneş ile Yeşilay Samsun Cemiyeti üyeleri de hazır bulundu.
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL BAŞKANI DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ, TÜRKİYE’DE HER YIL 75 MİLYAR DOLARIN ÇEŞİTLİ BAĞIMLILIKLAR NEDENİYLE KAYBEDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.