Yerli lityum borat tesisiyle ithalat azalacak, ekonomi yıllık 5 milyon dolar kazanacak

TENMAK’ın BOREN tesisinde yıllık 5 ton lityum borat üretimi başlayacak; ithalat düşürülerek ekonomiye yaklaşık 5 milyon dolar katkı hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 22.08.2026 10:18
Güncelleme Tarihi: 22.08.2026 10:18

Yerli lityum borat tesisiyle ithalat azalacak, ekonomi yıllık 5 milyon dolar kazanacak

TENMAK lityum boratta yerlileşme hedefini hayata geçiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu TENMAK tarafından kurulan BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi, yerli imkânlarla lityum borat bileşiklerinin üretimini hedefliyor. Tesisin montajı, devreye alma ve performans testleri tamamlanarak muayene kabul testlerine geçildi; pilot üretim safhasında somut sonuçlar alındı.

Tesisin teknik ilerleyişi:

Performans testlerinde pilot ölçekte lityum tetraborat ve lityum metaborat bileşikleri başarılı şekilde üretildi. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 5 ton olarak planlandı ve bu üretimle sektörün belirli ihtiyaçlarının yerli kaynaklarla karşılanması amaçlanıyor.

Ekonomik katkı ve stratejik faydalar:

Türkiye’nin özellikle çimento ve cam sanayisinde kullandığı lityum borat bileşiklerine olan yıllık ihtiyacı 8,5 ila 10 ton arasında. 5 ton kapasiteli yerli üretimin devreye girmesiyle ithalatın azalması ve ekonomiye yıllık yaklaşık 5 milyon dolar katkı sağlanması bekleniyor. Bu adım, hem ithalata bağımlılığın azaltılmasına hem de Türkiye’nin uluslararası lityum borat pazarında güvenilir bir üretici olarak konumlanmasına katkı sunacak.

Yüksek katma değerli ve stratejik öneme sahip bu bileşiklerin yerli üretimi, cari açığın kapatılmasına yönelik politikaların bir parçası olarak öne çıkıyor. Pilot üretimin ardından kapasite ve tedarik zinciri adımları izlenerek, üretimin ölçeklendirilmesi önümüzdeki dönemde değerlendirilecek.

TENMAK’IN LİTYUM BORAT TESİSİYLE İTHALATIN AZALTILMASI VE EKONOMİYE YILLIK YAKLAŞIK 5 MİLYON...

TENMAK’IN LİTYUM BORAT TESİSİYLE İTHALATIN AZALTILMASI VE EKONOMİYE YILLIK YAKLAŞIK 5 MİLYON DOLARLIK KATKI SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.